Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2015, 4, 15-27

Open Access Article

Економічне моделювання ефективності цукробурякового виробництва

Британська Наталія
старший викладач кафедри фінансів, Вінницький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету, e-mail:britalina@rambler.ru

Цитувати статтю:

Британська Наталія. Економічне моделювання ефективності цукробурякового виробництва. / Н. Британська // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д. Балджи (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2015. – № 4(224). – С. 15-27.

Анотація

Управління підвищенням ефективності виробництва вимагає виявлення не лише її рівня, але й резервів підвищення, що знаходяться під впливом відповідних факторів і умов виробництва. Проведений аналіз динаміки техніко-економічних показників і показників ефективності на досліджуваних підприємствах показує, що характер зміни часткових і узагальнюючого показників ефективності виробництва, як правило, різний. Під резервами підвищення економічної ефективності розуміємо сукупність потенційних можливостей виробництва, використання яких призводить до економії живої та уречевленої праці. Слід враховувати, що аналіз ефективності пов’язаний з вирішенням ряду складних завдань таких як: аналітичне моделювання узагальнюючого показника ефективності; уніфікація класифікації факторів ефективності, визначення ступеня реальності використання резервів ефективності, розробка методик аналізу ефективності виробництва в системах управління й планування її підвищення; обґрунтування впливу окремих факторів на зміну рівня ефективності тощо.

Ключові слова

ефективність виробництва, цукробурякове виробництво, динаміка техніко-економічних показників, потенційні можливості виробництва, економічне моделювання, узагальнений показник ефективності виробництва, методика аналізу ефективності виробництва.

JEL classification: C59

УДК: 338.43.633/635

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Скобелева И.П. Эффективность предприятия в конкурентной экономике: Монография. СПб.: ЛИВТ, 1992. – 132 с.
  2. Трофимова Л.Н. Экономические показатели, используемые для оценки эффективности деятельности предприятия // Аудитор. – 2003. - № 9. – С. 22-29.
  3. Шадурская Г.И., Хрипач В.Я. Критерий и показатели эффективности производства предприятий. – Минск: Наука и техника, 1980. – 152 с.
  4. Цукрове виробництво України: проблеми відродження, перспективи розвитку: Монографія / П.Т. Саблук, М.Ю. Коденська, В.І. Власов та ін.; За ред.. П.Т. Саблука, М.Ю. Коденської. – К.: ННЦ ІАЕ, 2007. – 390 с.
  5. Голик М.П. Анализ влияния научно-технического прогресса на эффективность промышленного производства. – М.: Финансы и статистика, 1987. – 160 с.
  6. Ройзман И.И. Эффективность производственной деятельности промышленного предприятия. – Кишенев: Ютнинца, 1977. – 188 с.
  7. Пендзей Я. Регіональні особливості розміщення та розвитку бурякоцукрового комплексу // Наукові записки ТДТУ ім. В. Гнатюка. Серія: Економіка. – 2005. - № 18. – С. 219-222.
  8. Петухов Р.М., Волостных В.В. Управление повышением эффективности в отрасли. – М.: Экономика, 1979. – 240 с.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->