Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2015, 12, 81-96
Open Access Article
Захарчук Валентина
кандидат технічних наук, доцент кафедри експертизи товарів та послуг, Одеський національний економічний університет, e-mail:zakharchukv@yahoo.com
Неруца Лілія
магістрант, Одеський національний економічний університет, e-mail:lilkanerootsa@mail.ru
Захарчук Валентина, Неруца Лілія. Товарознавча експертиза парфумерних товарів в контексті вимог європейських стандартів. / В. Захарчук, Л. Неруца // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д.Балджи (голов.ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2015. – № 12(232). – С. 81-96.
У статті визначено основні методи та інструменти для проведення товарознавчої експертизи парфумерних товарів згідно національних стандартів та європейських нормативних документів. Розглянуто основні методичні підходи щодо оцінки якості, маркування та пакування парфумерних товарів для оновлення методики проведення експертизи парфумерних товарів відповідно до сучасних вимог. Приведена порівняльна характеристика технічних вимог міжнародних стандартів до якості парфумерних товарів та технічних вимог національних стандартів. Встановлено, що основними факторами формування якості парфумерних товарів є вихідна сировина, кількіс¬ний і якісний склад виробу, особливості його виробни¬цтва (консистенція, характер упаковки, вид споживчої тари, місткість одиниці виробу). Проведено товарознавчу експертизу та аналіз якості парфумерних товарів для виявлення їх відповідності сучасним нормативним документам за основними органолептичними та фізико-хімічними показниками якості, в тому числі проведена оцінка відповідності тари, в яку фасуються парфумерны рідини, маркування та пакування за методиками, які приведені у європейських нормативних документах.
парфумерні товари, товарознавча експертиза, показники якості, методи оцінки якості, маркування, нормативний документ.
JEL classification: F14
УДК: 665.57:65.012.16