Scientific Bulletin of the Odessa National Economic University 2016, 1, 134-147

Open Access Article

FEATURES OF THE IMPLEMENTATION OF THE EUROPEAN STANDARDIZATION IN AGRICULTURE AND FOOD INDUSTRY OF UKRAINE

Skliar Dmytro
graduate student, Odessa National University of Economics, e-mail:disk95@ukr.net

Оsypova Маriya
сandidate of Economic Sciences, Associate Professor, Associate Professor, Department of Economics and Management of National Economy, Odessa National University of Economics, e-mail:Maria55557@rambler.ru

Cite this article:

Skliar, D., Оsypova, M.(2016) Features of the implementation of the European standardization in agriculture and food industry of Ukraine. Ed.: М.D. Baldzhy (ed.-in-ch.) and others [Systema pensiinoho zabezpechennia Ukrainy ta yevrointehratsiini protsesy; za red.: М. D. Baldzhy (gol. red.)], Scientific Bulletin of the Odessa National Economic University (ISSN 2313-4569), Odessa National Economics University, Odessa, No. 1(233), pp. 134-147.

Abstract

The article highlights the basics of functioning of the EU system of standardization and certification, the ways of integration of agricultural standards and food industry into the national legislation have been distinguished according to the requirements of the Association Agreement with the EU. The dynamics and volume of agricultural and food products to be exported have been analyzed as well as the possibility to increase exporting opportunities of these branches due to coordination of Ukraine' s legislation and the European one, especially in the field of standardization and certification, has been emphasized. The analysis of the condition of implementation of the EU standards and their harmonization in Ukraine has been made as well as the main trends of harmonization of normative legal acts have been defined. On the example of dairy food and confectionary industry, the article reveals the necessity of a number of stages to be outlined in order to implement the EU standards in Ukraine.

Keywords

standard, certification, agriculture, food industry, implementation,GlobalG.A.P.

JEL classification: R400

UD classification: 338.439:006.1(477)

Лицензия Creative Commons
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License. To view a copy of this license, visit http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

References

  1. Державна служба статистики України, офіційний сайт // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/.
  2. Єдина комплексна стратегія розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://minagro.gov.ua/node/16025#legal.
  3. Українська стратегія імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у сфері сільського господарства та гармонізація українського законодавства у відповідності до Додатку ст.38 Угоди про асоціацію та відповідні міжнародні стандарти, які сприятимуть доступу української продукції на ринок ЄС // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://prezi.com/1tr8lt_faqsw/presentation/.
  4. Єдина комплексна стратегія розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки, Базові матеріали, Робоча група № 1.1, Безпечність харчових продуктів, питання санітарних та фітосанітарних заходів, – 156 стор.
  5. Практичні аспекти співпраці з ЄС, Вимоги європейських торгових мереж до національної сільськогосподарської та харчової продукції, що імпортується в ЄС, Слива Ю. В., 2015 р., – 50 стор.
  6. Встановлення вимог до безпечності та деяких показників якості до молока та молочної продукції // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://prezi.com/46iza8tooxjo/presentation/.
  7. Фабрика «ЖЛ» про європейські стандарти ведення конкуренції // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://renesans.net.ua/ua/prestsentr/novyny/fabrika-%C2%ABzhl%C2%BB-pro-%D1%94vropejsk%D1%96-standarti-vedennya-konkurencz%D1%96%D1%97.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->