Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2016, 4, 117-133

Open Access Article

Імплементація міжнародного досвіду інформаційного забезпечення статистичними даними сфери ресторанного господарства

Кравченко Оксана,
Одеський національний політехнічний університет, e-mail:oksikubi@gmail.com

Цитувати статтю:

Кравченко О. Імплементація міжнародного досвіду інформаційного забезпечення статистичними даними сфери ресторанного господарства/ О. Кравченко // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д. Балджи (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2016. – № 4(236). – С. 117-133.

Анотація

В статті досліджено трансформаційні процеси, що відбуваються в системі збору, обробки і подання статистичної інформації щодо діяльності у сфері ресторанного господарства України. Виявлено недоліки статистичного обліку сфери ресторанного господарства, що знижують інформативність надаваної статистичної інформації Державною службою статистики України. На основі аналізу європейського досвіду оприлюднення статистичних даних сфери ресторанного господарства, надано рекомендації щодо вдосконалення статистичного обліку ресторанного господарства України з метою підвищення інформативності статистичних даних та сприяння інтеграції у міжнародний інформаційний простір. Розглянуто систему інформаційного забезпечення ресторанного господарства США, де окрім загальноприйнятих статистичних досліджень на базі інформації статистичної служби США Асоціація ресторанів США проводить власні дослідження. Надано рекомендації щодо організації оперативних спостережень розвитку ресторанного господарства і в Україні.

Ключові слова

статистичні спостереження, інформаційне забезпечення, статистична інформація, ресторанне господарство, діяльність із забезпечення стравами та напоями, європейська статистика, асоціація рестораторів США.

JEL classification: R400

УДК: 311:640.4

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Класифікація видів економічної діяльності: КВЕД ДК 009:2010: Національний класифікатор України: [затв. наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 N 457] – К.: Видавничий будинок ФАКТОР, 2011. – 160 с. – ISBN: 978-966-180- 184-3
  2. Statistical classification of economic activities in the European Community: NACE Rev. 2: // Office for Official Publications of the European Communities, Luxemburg. – 2008. [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://ec.europa.eu/eurostat/documents/3859598/5902521/KS-RA-07-015-EN.PDF
  3. International Standard Industrial Classification of All Economic Activities: ISIC Revision 4: // United Nations, New York. – 2008.[Електронний ресурс] – Режим доступу: http://unstats.un.org/unsd/publication/seriesM/ seriesm_4rev4e.pdf
  4. Карл Уильям Л. Организация обслуживания на предприятиях массового питания: [пер. с англ. А.В. Любарского. Монография / Уильям Л. Карл. – М.: Экономика, 2009. – 346 с. – ISBN 5-86567-036-Х : 17.28;16.80.
  5. Ананьєв О.М., Сьомко О.В. Один з підходів до оцінки економічної привабливості та ефективності бізнес-проектів створення (реструктуризації) підприємств ресторанного господарства / О.М. Ананьєв, О.В. Сьомко // Віснік Львівської комерційної академії. – 2005. – Вип. 38. – С. 345 – 350.
  6. Моторин Р.М. Система національних рахунків: навч. посібник / Р.М. Моторин, Т.М. Моторина. – К.: КНЕУ, 2001. – 336 с.
  7. Беліченко А.Г. Економічні засади евроінтеграційної політики України / А.Г. Беліченко // Гуманітарний вісник ЗДІА. – 2008. – Вип. 33. – С. 206 – 216
  8. Статистичний щорічник України за 2012 рік / Державна служба статистики України. – К.: ТОВ «Август Трейд», 2013. – 552 с.
  9. Статистичний щорічник України за 2013 рік / Державна служба статистики України. – К.: ТОВ «Август Трейд», 2014. – 534 с.
  10. Eurostat: Statistics Explained. Food and beverage services statistics-NACE REV.2 – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ec.europa.eu/ eurostat/statsticsexplained/index.php/Food_and_beverage_services_statistics_-_NACE_Rev._2
  11. Статистичний бюлетень «Мережа роздрібної торгівлі та ресторанного господарства підприємств на 1 січня 2014 р.»: – Державна служба статистики України, 2014. – [Електронне видання] – Режим доступу: http://ukrstat.org/uk/druk/publicat/kat-u/publtorgu.html
  12. Statistics and Stadies from more than 18 000 sourses [Електронне видання]. – Режим доступу: www.statista.com/topics/1135/us-restaurants
  13. National Restaurant Association. News&Research [Електронне видання]. – Режим доступу: http://www.restaurant.org/News- Research/Research
  14. Ресторанная жизнь за рубежом // Вестник ПИР для индустрии питания. Аналитика. – 2009. – №2(77) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: exhibition.pir.ru/digest/145
  15. Restaurant Performance Index [Електронне видання]. – Режим доступу: www.restaurant.org/news-Research/Research/RPI
  16. ACSI – American Customer Satisfaction Index. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.theacsi.org/about-acsi/thescience-of-customer-satisfaction
  17. Julian Champkin. RPI versus CPI: whats the difference? Why does it matter? Will it make you poorer or richer? [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.statslife.org.uk/economics-andbusiness/33-rpi-versus-cpi-what-s-the-difference-why-does-it-matter-willit- make-you-poorer-or-richer18. Restaurent Trend Mapper. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.restaurant.org/trendmapper

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->