Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2016, 4, 133-143
Open Access Article
Крупіна Світлана
Кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри управління бізнесом, Одеська національна академія харчових технологій, e-mail:svetlanabrikalina2010@rambler.ru
Яблонська Наталія
Кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економіки промисловості, Одеська національна академія харчових технологій, e-mail:nat_v@ua/fm
Крупіна С., Яблонська Н. Система управління конкурентоспроможністю підприємства / С. Крупіна, Н. Яблонська // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д. Балджи (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2016. – № 4(236). – С. 133-143.
В статті розглянуті питання, які пов’язані з системою управління конкурентоспроможністю. Запропоновано основні підсистеми які складають систему управління та принципи забезпечення підвищення конкурентоспроможності підприємства. Виділено, що кожна система управління конкурентоспроможністю підприємства повинна мати: мету, об’єкт, суб’єкт, методологію, принципи, процес та функції управління, які мають знаходитися у взаємозв’язку один з іншим. Проблема управління конкурентоспроможністю підприємства це комплексна, складна та багатоаспектна проблема, від вирішення якої залежить рівень економічного та соціального життя країни. Конкурентоспроможність підприємства характеризує існування підприємства на ринку, дозволяє оцінити поточний і прогнозувати майбутній стан, вибирати різні варіанти управлінських рішень, які б забезпечували перехід з одного стану в інший.
конкурентоспроможність, система управління конкурентоспроможністю, конкурентоспроможність підприємств, принципи управління, функції управління.
JEL classification: R400
УДК: 658.5:005.332.4