Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2017, 4, 58-69

Open Access Article

Визначення факторів конкурентоспроможності закладів охорони здоров’я в умовах інноваційного розвитку

Літвінов Олександр
кандидат економічних наук, доцент, Одеський національний економічний університет, e-mail:oneu.oda@ukr.net

Цитувати статтю:

Літвінов Олександр. Визначення факторів конкурентоспроможності закладів охорони здоров’я в умовах інноваційного розвитку. / О. Літвінов // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д. Балджи (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2017. – № 4(246). – С. 58-69

Анотація

В статті встановлено тенденції до формування ринкових механізмів в галузі охорони здоров'я України, що пов’язано із: бажанням держави перейти до адресного фінансування; збільшенням кількості і частки приватних закладів охорони здоров'я; включенням закладів охорони здоров'я України у міждержавну конкуренцію. Оскільки у вітчизняній медицині створюються елементи ринкового середовища, доведено можливість здійснення аналізу конкурентоспроможності закладів охорони здоров'я та факторів її підвищення. Фактор конкурентоспроможності закладу охорони здоров'я це умови, обставини, рушійні сили виникнення індивідуальних особливостей, конкурентних переваг закладу охорони здоров'я та можливостей їх використання в боротьбі на конкурентному ринку медичних послуг. Фактори конкурентоспроможності закладу охорони здоров'я розділені на медичні й комерційні, а за походженням на зовнішні й внутрішні. Серед зовнішніх факторів конкурентоспроможності закладу охорони здоров'я особливо виділені зовнішні складові, які пов’язані із інноваційністю розвитку медицини, а саме: інноваційність медичних технологій, наявність інноваційних лікарських засобів, можливість отримання результатів інноваційних наукових досліджень. Внутрішніми факторами є медична ефективність, витратна ефективність та ефективність менеджменту.

Ключові слова

конкурентоспроможність, заклади охорони здоров'я, фактори, зовнішні фактори, внутрішні фактори конкурентоспроможності закладів охорони здоров'я.

JEL classification: I190 O330

УДК: 338.46

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Літвінов О.С. Управління закладами охорони здоров'я в умовах конкурентного середовища // Управління розвитком. – 2016. - №3 (185). – С. 59-65.
  2. Литвинова В. А. Методы оценки конкурентоспособности: проблемы классификации // Вісник Дніпропетровського університету. Серія «Економіка». – 2012. – № 2. – С. 235-240.
  3. Циганок О. О. Аналіз позиції підприємства в конкурентній боротьбі за методом конкурентних переваг / О. О. Циганок // Актуальні проблеми економіки. – 2009. – № 9(99). – С. 155–161.
  4. Гонтарева И. В. Семантический анализ факторов повышения эффективности развития предприятия // Економіка розвитку. - 2014. - №1. - С. 71 – 75.
  5. Рєпіна І. М. Визначення конкурентоспроможності потенціалу підприємства, - К.: КНЕУ. – 2002. – С. 114-117.
  6. Горовий Д. А., В. Ю. Нестеренко. Основні фактори, що впливають на настання ризику рейдерського захоплення підприємства // Вісник Дніпропетровської державної фінансової академії. Науково-теоретичний журнал.–Дніпропетровськ: ДДФА. – 2007. – №. 2. – С. 18.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->