Scientific Bulletin of the Odessa National Economic University 2017, 5, 5-19

Open Access Article

Application possibilities of the international standards in administrative systems of domestic enterprises

Gorbatenko Artur
Candidate of Еconomic Sciences, Assistant Professor, Odessa National University of Economics, E-mail:ga_vsv@yahoo.co.uk

Cite this article:

Gorbatenko A., (2017) Application possibilities of the international standards in administrative systems of domestic enterprises. Ed.: М.D. Baldzhy (ed.-in-ch.) and others [Systema pensiinoho zabezpechennia Ukrainy ta yevrointehratsiini protsesy; za red.: М. D. Baldzhy (gol. red.)], Scientific Bulletin of the Odessa National Economic University (ISSN 2313-4569), Odessa National Economics University, Odessa, No. 5(247), pp. 5–19.

Abstract

Article is devoted to analysis of application process of the international approaches of the organization of administrative activity in practice of the domestic enterprises. Need of application of evidential management for ensuring formation of reasonable decisions is defined. Modern researches of scientists concerning problems of the organization of administrative activity are analysed. The sequence and interrelation of steps is determined by creation of the administrative system at the enterprise based on the formated international procedures of management. For example the enterprise of vinodelny branch, being based on a number of the international standards and norms expediency of creation of administrative processes in general at the enterprise was defined. It has allowed to put in order business activity of the enterprise that will provide release of production, qualitative, competitive in the international markets.

Keywords

evidential management, process management, business process, management behind the purposes, a quality management system, key indicators of efficiency.

JEL classification: L150 M110

UD classification: 338.242.2

Лицензия Creative Commons
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License. To view a copy of this license, visit http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

References

  1. Пфеффер Д., Саттон Р. Доказательный менеджмент. Новейшая концепция управления от Гарвардской школы бизнеса, "ЭКСМО". – 2008. – 384 с.
  2. Пфеффер Д., Саттон Р. Доказательный менеджмент, Harvard Business Review Russia, Июнь, 2006.
  3. Бабанський А.В. Системи безперервного поліпшення продуктів і процесів / А.В. Бабанський – Мінськ: ІП "Екоперспектіва", 2009. – 237 с.
  4. Лю Ч. ISO 9001:2015: новый шаг к всеобщему управлению качеством / Ч. Лю, О.В. Парфентьева // Актуальные проблемы права, экономики и упр. – 2015. – № 11. – С. 47-50.
  5. Hazard analysis and critical control points (HACCP) System and guidelines for its application. CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-2003– Annex.31 p.
  6. FAO/WHO guidance to governments on the application of HACCP in small and/or less-developed food businesses – 2006. – 84 p.
  7. Кобаясі І. 20 ключів до вдосконалення бізнесу. Практична програма революційних перетворень на підприємствах; пер. з япон. А. Н. Стерляжнікова. – М.: РІА «Стандарти та якість», 2006. – 248 с.
  8. Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини : закон України // Відомості Верховної Ради. – 2004. – № 2116-15.
  9. Федоськина Л. А. Система обеспечения безопасности пищевой продукции: проблемы внедрения и пути их решения / Л. А. Федоськина, Е. А. Евстифейкина // Стандарты и качество. – 2008. – № 2. – С. 88–89.
  10. Кузьмин В. В. Управление качеством пищевых продуктов на основе принципов НАССР / В. В. Кузьмин // Системы менеджмента безопасности пищевой продукции. – 2010. – № 3. – С. 12–16.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->