Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2017, 5, 5–19

Open Access Article

Можливості застосування міжнародних стандартів в управлінських системах вітчизняних підприємств

Горбатенко Артур
Кандидат економічних наук, Доцент кафедри менеджменту організацій та зовнішньо-економічної діяльності, Одеський національний економічний університет, e-mail:ga_vsv@yahoo.co.uk

Цитувати статтю:

Горбатенко Артур. Можливості застосування міжнародних стандартів в управлінських системах вітчизняних підприємств. / А. Горбатенко // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д. Балджи (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2017. – № 5(247). – С. 5-19.

Анотація

Стаття присвячена аналізу процесу залучення міжнародних підходів організації управлінської діяльності у практику вітчизняних підприємств. Визначено необхідність застосування доказового менеджменту для забезпечення формування обґрунтованих рішень. Проаналізовано сучасні дослідження науковців щодо проблем організації управлінської діяльності. Визначено послідовність та взаємопов’язаність кроків до створення управлінської систему на підприємстві, яка базується на формалізованих міжнародних процедурах управління. На прикладі підприємства виноробної галузі базуючись на низькі міжнародних стандартів та норм визначено доцільність побудови управлінських процесів взагалі на підприємстві. Це дозволило привести до ладу бізнес діяльність підприємства, що забезпечить випуск якісної, конкурентоздатної на міжнародних ринках продукції.

Ключові слова

доказовий менеджмент, процесний менеджмент, бізнес-процес, управління за цілями, система менеджменту якості, ключові показники ефективності.

JEL classification: L150 M110

УДК: 338.242.2

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Пфеффер Д., Саттон Р. Доказательный менеджмент. Новейшая концепция управления от Гарвардской школы бизнеса, "ЭКСМО". – 2008. – 384 с.
  2. Пфеффер Д., Саттон Р. Доказательный менеджмент, Harvard Business Review Russia, Июнь, 2006.
  3. Бабанський А.В. Системи безперервного поліпшення продуктів і процесів / А.В. Бабанський – Мінськ: ІП "Екоперспектіва", 2009. – 237 с.
  4. Лю Ч. ISO 9001:2015: новый шаг к всеобщему управлению качеством / Ч. Лю, О.В. Парфентьева // Актуальные проблемы права, экономики и упр. – 2015. – № 11. – С. 47-50.
  5. Hazard analysis and critical control points (HACCP) System and guidelines for its application. CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-2003– Annex.31 p.
  6. FAO/WHO guidance to governments on the application of HACCP in small and/or less-developed food businesses – 2006. – 84 p.
  7. Кобаясі І. 20 ключів до вдосконалення бізнесу. Практична програма революційних перетворень на підприємствах; пер. з япон. А. Н. Стерляжнікова. – М.: РІА «Стандарти та якість», 2006. – 248 с.
  8. Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини : закон України // Відомості Верховної Ради. – 2004. – № 2116-15.
  9. Федоськина Л. А. Система обеспечения безопасности пищевой продукции: проблемы внедрения и пути их решения / Л. А. Федоськина, Е. А. Евстифейкина // Стандарты и качество. – 2008. – № 2. – С. 88–89.
  10. Кузьмин В. В. Управление качеством пищевых продуктов на основе принципов НАССР / В. В. Кузьмин // Системы менеджмента безопасности пищевой продукции. – 2010. – № 3. – С. 12–16.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->