Scientific Bulletin of the Odessa National Economic University 2018, 5, 67-84

Open Access Article

Analysis of the market of confectionery products of Ukraine: problems and development prospects

Dontsul Anastasiia
master`s student, Odessa National Economic University. E-mail:ledi6_n@ukr.net

Odnolko Viktoriia
Candidate of Еconomic Sciences, Odessa National Economic University. E-mail:odnolko.vika@ukr.net

Cite this article:

Dontsul A., Odnolko V., (2018) Analysis of the market of confectionery products of Ukraine: problems and development prospects. Ed.: М.D. Baldzhy (ed.-in-ch.) and others [Systema pensiinoho zabezpechennia Ukrainy ta yevrointehratsiini protsesy; za red.: М. D. Baldzhy (gol. red.)], Scientific Bulletin of the Odessa National Economic University (ISSN 2313-4569), Odessa National Economics University, Odessa, No. 5(257), pp. 67-84.

Abstract

The food industry of Ukraine is one of the most successful and attractive sectors of the national economy. According to the State Statistics Service of Ukraine, the share of manufactured food products in the total volume of industrial products in 2016 was 18.3%, and in 2017 – 17.7%. One of the most developed branches of the food industry is confectionery production. The share of finished confectionery products sold in the food industry at the end of 2016 is 13.0%, and in 2017 – 12.7%. In recent years, the confectionery market in Ukraine has undergone changes caused by the economic crisis, reduced purchasing power of the population, higher prices for goods and a difficult situation in the Eastern Ukraine. However, this market has a powerful potential, so it is a burning issue for research. The confectionery market of Ukraine is developing rapidly: production volumes are growing, and most importantly, consumers need new kinds of confectionery products, so that the industry, in order not to lose profits, has to react quickly with the product expansion without stopping the production of traditional products. The Ukrainian confectionery market and its peculiarities have been the issue under consideration. There have been defined the leading manufacturers of confectionery products and the market share they occupy. The main problems of confectionery industry in Ukraine, as well as possible ways of their solution have been determined. The dynamics of production of confectionery products, export and import of Ukrainian confectionery products have been analyzed. The preferences of consumers have been revealed.

Keywords

confectionery products, food industry, market, market conditions, export, import, potential.

JEL classification: G140; P420

UD classification: 640.435 (477)

Лицензия Creative Commons
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License. To view a copy of this license, visit http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

References

  1. Обсяг реалізованої промислової продукції за видами діяльності у 2016 році; 2017 році / Державна служба статистики України [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/
  2. Тоболин О.О. Анализ рынка кондитерских изделий Украины: тенденции / KOLORO – дизайн упаковки и этикетки, создание бренда, позиционирование, брендинг [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://koloro.ua/blog/brending-i-marketing/analiz-rynka-konditerskikh-izdeliy-ukrainy-tendentsii.html
  3. Демяненко К.А. Тенденції розвитку кондитерського ринку України в сучасних умовах / К.А. Демяненко // «Молодий вчений». – 2016. - №9. – С. 45-50
  4. Ляшко К.О. Анализ украинского рынка конфет / KOLORO – дизайн упаковки и этикетки, создание бренда, позиционирование, брендинг [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://koloro.ua/blog/issledovaniya/Analiz-ukrainskogo-rynka-konfet.html
  5. Виробництво окремих видів промислової продукції за 2011-2017 роки / Державна служба статистики України [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/
  6. Рибак М.О. Стан та перспективи розвитку кондитерської галузі в Україні [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://conf.ztu.edu.ua/wp-content/uploads/2017/12/238.pdf
  7. Шашина М.В. Аналіз ринку кондитерської продукції в Україні: проблеми та перспективи розвитку / М.В. Шашина, І.І. Мрочко // Сучасні проблеми економіки та підприємництво. – 2014. - №13. – С. 65-72
  8. List of supplying markets for the product imported by Ukraine in 2017. Product: 18 Cocoa and cocoa preparations / Trade Map – Trade statistics for international business development [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.trademap.org/Index.aspx
  9. List of supplying markets for the product imported by Ukraine in 2017. Product: 1801 Cocoa beans, whole or broken, raw or roasted / Trade Map – Trade statistics for international business development [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.trademap.org/Index.aspx
  10. List of importing markets for the product exported by Ukraine in 2017. Product: 17 Sugars and sugar confectionery / Trade Map – Trade statistics for international business development [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.trademap.org/Index.aspx
  11. Україна у 2017 р. збільшила експорт кондитерських виробів на 10% / Інтерфакс-Україна – новини України та світу [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://ua.interfax.com.ua/
  12. Елементи солодкого життя: особливості українського ринку кондитерських виробів / Аналіз ринку. Замовити аналіз ринку на Pro-Consulting [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/elementy-sladkoj-zhizni-osobennosti-ukrainskogo-rynka-konditerskih-izdelij
  13. List of supplying markets for the product imported by Ukraine in 2017. Product: 1704 Sugar confectionery not containing cocoa, incl. white chocolate / Trade Map – Trade statistics for international business development [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.trademap.org/Index.aspx
  14. List of supplying markets for the product imported by Ukraine in 2017. Product: 1806 Chocolate and other food preparations containing cocoa/ Trade Map – Trade statistics for international business development [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.trademap.org/Index.aspx
  15. Тичинська А.І. Дослідження ринку кондитерських виробів України / А.І. Тичинська, М.А. Наумова // Вісник студентського наукового товариства ДонНУ ім.. Василя Стуса. – 2017. - №9. – С. 122-126

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->