Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2018, 6-7, 207-222/p>

Open Access Article

Теоретико-методичні аспекти обліку та управління витратами підприємства

Яблонська Наталя
к.е.н., доцент кафедри економіки промисловості, Одеська національна академія харчових технологій, e-mail:ygolokplintusa@gmail.com

Ковальова Анастасія
магістр, Одеська національна академія харчових технологій, e-mail:nat_v@ua.fm

Цитувати статтю:

Яблонська Н., Ковальова А. Теоретико-методичні аспекти обліку та управління витратами підприємства / Н. Яблонська, А. Ковальова // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д. Балджи (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2018. – № 6-7(258-259). – С. 207-222.

Анотація

Дана стаття присвячена розкриттю проблеми витрат на підприємствах, та розумінню завдяки чому вони формуються та які шляхи їх скорочення існують. Оскільки питання скорочення витрат в ринковій економіці посідає одне з перших місць, тому що чим ефективніше будуть використані ресурси підприємства тим конкурентоздатнішим воно буде в порівнянні з іншими. На основі цього можна сформувати розуміння про актуальність даного питання. У статті розглянуто категорію собівартості продукції та шляхи її зниження, методи обліку витрат які використовуються в найрозвиненіших країнах світу, таких як: стандарт-костинг, директ-костинг, система Just In Time (точно вчасно), ABC-костинг, функціонально-вартісний аналіз (ФВА),таргет-костинг, кайзен-костинг (Kaizen Costing), основні переваги даних методів та їх недоліки, слід також звертати увагу на їх особливості та направленість більшості на мотиваційне сприяння роботи персоналу, також існують певні причини чому вони не використовуються на Українських підприємствах. Розглянуто алгоритм аналізу витрат. Розглянуто види витрат на прикладі однієї з найбільш розвинутої галузі харчової промисловості в південному регіоні – виноробної. Розкриті на прикладі підприємства витрати, та зроблений аналіз цих витрат. Проаналізована структуру та склад витрат виноробних підприємств південного регіону України за 2017 рік, та зроблено висновок що витрати на матеріальні ресурси у виноробної галузі посідають перше місце в структурі витрат на виробництво продукції. Тому були запропоновані методи економії цих ресурсів. Розглянуті шляхи підвищення ефективності трудових ресурсів, покращення їх застосування на підприємстві. Та зниження трудомісткості продукції. Запропоновані практичні напрямки високоефективного управління витратами. Розкриті найпоширеніший методи скорочення витрат за статтями.

Ключові слова

собівартість, підприємство, облік витрат, стандарт-костинг, директ-костинг, система точно вчасно, ABC-костинг, таргет-костинг.

JEL classification: М400

УДК: 338.58:65.014

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Tissu [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://tissu-nn.ru/post_8385/
  2. Um.co.[Електронний ресурс] – Режим доступу: http://um.co.ua/1/1-4/1-43430.htm
  3. Бочкарев А.Н. Управлять затратами в условиях кризиса, стабильности и далекого будущего нужно по-разному // Эксперт. – 2008. – № 32. – С. 9-11.
  4. Smida [Електронний ресурс] – Режим доступу: /https://smida.gov.ua/
  5. Колесников С.И. Из истории становления и развития управленческого учета // Все для бухгалтера. – 2008. – № 4. – С.24-25.
  6. Economika-pidpryemstv [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://firearticles.com/economika-pidpryemstv
  7. Юровский Б. Себестоимость продукции / Б. Юровский // Планирование. Учет. Анализ. – Харьков, 2012. – № 6. – 203 с.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->