Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2018, 11, 136-144

Open Access Article

Діагностичні основи експертизи і деталізація хімічного складу і харчової цінності сухого молока

Маммадова Нігяр Октай гизи
кандидат економічних наук, старший викладач, Азербайджанський Державний Економічний Університет, e-mail:matlabm@yandex.ru

Балаев Гусейн Магеррам оглу
магістрант, Азербайджанський Державний Економічний Університет, e-mail:matlabm@yandex.ru

Цитувати статтю:

Маммадова Нігяр Октай гизи, Балаев Гусейн Магеррам оглу. Діагностичні основи експертизи і деталізація хімічного складу і харчової цінності сухого молока. / Н. Маммадова, Г. Балаев // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д.Балджи (голов.ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2018. – № 11(263). – С. 136-144.

Анотація

У статті розглядаються історія виникнення сухого молока, деталізуються хімічний склад і харчова цінність сухого молока, а саме процентний вміст вітамінів, амінокислот, мінеральних речовин, класифікація та особливості технологія виробництва сухого молока. Відзначається, що історія виробництва сухого молока налічує понад 200 років і перша згадка про його виробництві припадає на кінець 18 століття. Так само, автор звертає увагу на те, що популярність розпилювальної сушки виробництва сухого молока була пов'язана з високою продуктивністю і високою якістю сухого молока. Тоді як вальцова сушка відрізняється малою продуктивністю. Варто відзначити, що за органолептичними показниками і харчової цінності сухе молоко має властивий свіжому пастеризованому молоку смак і запах, а по консистенції - порошок, що складається з агломерованих частинок сухого молока, білого кольору, з кремовим відтінком. Таким чином, в харчовій промисловості знаходить широке поширення і використання сухих молочних консервів, серед яких сухе молоко з огляду на високу живильну і біологічної цінності, збереження і тривалості зберігання.

Ключові слова

сухе молоко незбиране, класифікація сухого молока, хімічний склад, харчова цінність, дефекти, експертиза.

JEL classification: О320

УДК: 331.103.224

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Фомина О.И Молоко и молочные продукты. Энциклопедия международных стандартов. Москва, 2011
  2. Кивенко С. В., Страхов В. В. Производство сухого и сгущенного молока // Пищевая промышленность, 1965. – 279 с.
  3. Лунгрен В. Г. Производство молочных консервов. – М.: Пищевая промышленность, 1981. – 160 с.
  4. Липатов Н. Н., Харитонов В. Д. Сухое молоко. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1981. – 264 с.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->