Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2019, 1, 48-62

Open Access Article

Кон’юнктура світового ринку меду та перспективи для України

Журавльова Аліна
магістрант, Одеський національний економічний університет, e-mail:alinaodessa10@gmail.com

Сментина Наталія
доктор економічних наук, доцент, Одеський національний економічний університет, e-mail:smentn@ukr.net

Цитувати статтю:

Журавльова Аліна, Сментина Наталія. Кон’юнктура світового ринку меду та перспективи для України. / А. Журавльова, Н. Сментина. // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д. Балджи (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2019. – № 1(264). – С. 48-62.

Анотація

У статті розглядаються наукові підходи щодо визначення поняття економічна кон’юнктура ринку у двох контекстах: широкому та вузькому. Пропонується трактування кон’юнктури глобального ринку продукції бджільництва. Визначено місце України на світовому ринку меду за показником валового виробництва продукції бджільництва та відмічена тенденція зростання експорту меду з України та значне перевищення експортних квот. Описано ціновий діапазон на світовому ринку торгівлі медом. Визначені основні імпортери меду у світі та їх частка у світовій структурі імпорту. Зазначені специфічні особливості ринку меду. Виділені особливості українського ринку бджільництва, такі як: дрібнотоварне виробництво, неефективна система збуту, незначна кількість каналів реалізації продукції, відсутність маркетингових розробок і технологій, відсутність інтеграційних процесів, недосконала ринкова інфраструктура. Означена проблема фальсифікації меду та акцентована увага на світових вимогах до якості меду у частині умов виробництва, зберігання, транспортування, реалізації. Визначені фактори, що вплинули на динамічність кон’юнктури світового ринку меду, зокрема відмічається деструктивний вплив факторів макросередовища. Визначені головні завдання макроекономічної політики регулювання галузі, такі як: подальше формування і удосконалення інфраструктури ринку, інформатизація, автоматизація і модернізація галузі, ефективне використання маркетингового інструментарію, розробка довгострокової стратегії розвитку галузі із врахуванням стратегічних зон господарювання. Окреслено перспективи галузі та фактори, які сприятимуть зростанню обсягів виробництва меду. Визначені сильні та слабкі сторони галузі. Запропоновані інструменти державної регуляторної політики галузі, запровадження яких сприятиме активізації та розширенню експортоорінтованого вектору розвитку бджільництва.

Ключові слова

кон’юнктура ринку, продукція бджільництва, ринок меду, виробництво, пріоритети, регуляторна політика.

JEL classification: D 490; P 420; Q 130; DOI: 10.32680/2409-9260-2019-1-264-48-52

УДК: 339.13

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Майстро С. В. Національний аграрний ринок в умовах глобалізації: механізм державного регулювання: [монографія] . – Х.: Вид-во ХарРІ НАДУ «Магістр», 2013. – 240 с.
  2. Дудар Т., Дудар В. Розвиток агропродовольчого ринку України в період глобалізації // Вісник академії наук вищої освіти України – 2013. – № 5. – С. 75–83
  3. Основні економічні показники виробництва продукції сільського господарства в сільськогосподарських підприємствах за 2016 р.: статистичний бюлетень. – К., 2016. – 75 с.
  4. Статистичні дані FAOSTAT [Електронний ресурс]. – Режим доступу.: http://faotat.fao.org/site/339/default.aspx
  5. Український експорт меду перевищив квоти Євросоюзу у шість разів. / Мультимедійна платформа іномовлення України «УКРІНФОРМ». [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.ukrinform.ua/rubric-economy
  6. Яценко О. М. Економічна ефективність діяльності підприємств галузі бджільництва // Науковий вісник НУБіПУ (Серія «Економіка, аграрний менеджмент та бізнес»). – К.: ВЦ НУБіПУ , 2016. – Вип . 154. – Ч. 1. – С. 362-368
  7. Світовий ринок меду та його перспективи [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://agronews.ua/node.
  8. Сільське господарство України. Статистичний збірник / за ред. Ю. М. Остапчука. – К.: Держ. комітет статистики України, 2008. – 391 с.
  9. Україна увійшла в ТОП-3 світових експортерів меду [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.segodnya.ua/economics/enews
  10. Яценко О. М. Синергетичні засади розвитку інтеграційних процесів у галузі бджільництва // Науковий Вісник ПУСКУ. – Сер. Економічні науки. – 2014. – № 3 (42). – С. 8-13
  11. Бурка Анна. До 2020 року щорічні обсяги виробництва меду становитимуть до 2,4 млн тонн проти 1,7 млн тонн у 2017 році [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://agravery.com/uk/posts

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->