Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2019, 4, 74-91

Open Access Article

Питання розвитку механізму заготівель в аграрній галузі відповідно до ринкових вимог

Оруджева Хаджар Аждар гизи
Диссертант, Гянджинский Государственный Университет, e-mail:matlabm@yandex.ru

Цитувати статтю:

Оруджева Хаджар Аждар гизи. Питання розвитку механізму заготівель в аграрній галузі відповідно до ринкових вимог. / Хаджар Аждар гизи Оруджева // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д.Балджи (голов.ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2019. – № 4(267). – С. 74-91.

Анотація

У статті розглядаються деякі питання розвитку механізму заготовок в аграрній галузі відповідно до ринкових вимог в сучасний період. Відзначається, що в умовах розвитку аграрної галузі більшої актуальності набуває детальний аналіз модернізації та вдосконалення системи заготовок. В даний час цей процес прискорює тенденції розвитку не тільки сільського господарства і продовольчих продуктів, а й інших подібних сфер. У той же час, сприяючи соціально-економічному прогресу в суспільстві, створює сприятливі умови для більш ефективного використання наявних ресурсів. Для зростання доходів виробників, поряд із застосуванням гарантованих цін на основні види сільськогосподарських продуктів, в той же час повинна бути досягнута еквівалентність товарного обміну аграрної галузі з іншими галузями. Для цього особливе значення має регулювання цін підприємств, що забезпечують сільське господарство матеріально-технічними ресурсами, цін продукції заготівельних і переробних структур, регламентування рівня їх рентабельності. Для підвищення доходів виробників у країнах з розвиненою ринковою економікою використовують різні заходи і фінансові можливості. В результаті виробники організовують процес широкого відтворення відповідно до рівня прибутку і прибутковості за всіма джерелами. У статті були досліджені питання правильної організації і вдосконалення процесу аграрних заготовок, рівень рентабельності в цій сфері, більш точного розрахунку показників чистого і валового прибутку, зростання обсягу виробництва аналогічної продукції, підвищення якісних показників, що складають основу зростання економічної ефективності в цілому. У висновку автор приходити до такого висновку, що формування цін, що відіграють важливу роль в процесі заготовок сільськогосподарських продуктів, по-різному по відношенню до інших ринкових елементів. Це пов'язано зі специфічними особливостями різних ринкових елементів, що входять в аграрну ринкову систему, а також з впливом інших факторів.

Ключові слова

аграрна галузь, система заготовок, ринкові відносини, продовольчі продукти, виробники, механізм заготовок.

JEL classification: Q130; DOI: 10.32680/2409-9260-2019-4-267-74-91

УДК: 338.43

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Гусейнов Т.Г. Модель национального экономического развития Азербайджана: теория и практика. – Баку: «Элм», 2015. – 466 с.
  2. Ахмедов М.А., Гусейн А.С. Основы государственного регулирования экономики (методическое пособие). – Баку: Экономический Университет, 2011. – 120 с.
  3. «О дополнительных мерах в сфере совершенствования сельского хозяйства и деятельности рынка продовольственных продуктов»: распоряжение Президента Азербайджанской Республики, № 221, от 17 января 2014 г.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->