Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2022, 11-12 (300-301), 123-130

Open Access Article

Україна у системі глобальної продовольчої безпеки: ринок зернових

Цимбал Людмила Іванівна
доктор економічних наук, професор, професор кафедри міжнародної економіки, Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, м. Київ, Україна, e-mail: l.tsimbal@ukr.net, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-0873-9227

Черницька Тетяна Володимирівна
кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри міжнародної економіки, Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, м. Київ, Україна, e-mail: t_chernytska@kneu.edu.ua, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-2660-5529

Цитувати статтю:

Цимбал Л. І., Черницька Т. В. Україна у системі глобальної продовольчої безпеки: ринок зернових. Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). Одеса: Одеський національний економічний університет. 2022. № 11-12 (300-301). С. 123-130.

Анотація

Метою статті визначено характеристику особливостей ключових напрямів розвитку агропромислового ринку України в умовах військового стану та його місця в системі глобальної продовольчої безпеки. Ринок зернових є одним із найбільш важливих у системі продовольчої безпеки, а одним із ключових постачальників на світовому ринку була саме Україна, можливості якої значно обмежилися у зв’язку з війною. Важливим кроком до покращення ситуації з проблемою голоду в світі є формування можливостей задля ефективного функціонування світового ринку зерна. Крім того, для України агропромисловий комплекс став одним із пріоритетних в структурі експорту в 2022 році, обійшовши лідера 2021 року – металургію. Агропромисловий комплекс, не зважаючи на війну в Україні, є одним із найбільш динамічних та перспективних у своєму розвитку. Формування зернового коридору в рамках зернової ініціативи призвело до покращення можливостей українського експорту. У статті досліджено також структуру торгівельних партнерів України, які були переглянуті з початком війни. Визначено, що на перше місце серед торговельних партнерів України вийшов Європейський Союз, який у тому числі частково забезпечує логістичне сполучення у рамках зернової ініціативи.

Ключові слова

агропродовольча продукція, ринок зернових, експорт агропродовольчої продукції, світовий ринок, відбудова економіки, продовольча безпека.

JEL classification: F010; F180; F500; Q190; DOI: 10.32680/2409-9260-2022-11-12-300-301-123-130

УДК: 351.863:338.439

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. A trade hope. The role of the Black Sea grain initiative in bringing Ukrainian grain to the world. URL: https://unctad.org/system/files/official-document/osginf2022d6_en.pdf
  2. Food Outlook. Biannual Report on Global Food Markets. URL: https://www.fao.org/3/ cc2864en/cc2864en.pdf
  3. WHEAT. URL: https://www.fao.org/3/cb9427en/cb9427en_wheat.pdf
  4. Дашборд щодо експорту України. URL: https://export.gov.ua/722-Dashbord_eksportu_ ukraini
  5. Дашко І. М. Дослідження основних методів оцінювання рівня конкурентоспроможності підприємств. Економіка та держава. 2020. № 5. С. 108-110.
  6. Ініціативи для відновлення економіки, розвитку підприємництва та експорту України. (2022). URL: https://business.diia.gov.ua/economic-recovery (дата звернення 18.12.2022).
  7. Зварич Р. Є. Підвищення конкурентоспроможності агропромислового комплексу Тернопільської області в умовах євроінтеграції. Бізнес Інформ. 2021. № 4. С. 142-147.
  8. Злидник М. І. Міжнародна оцінка конкурентоспроможності вітчизняної продовольчої продукції. Інтелект XXI. 2020. № 3. С. 26-31.
  9. Зовнішня торгівля України товарами у 2021 році. URL: https://ukrstat.gov.ua/express/ expr2022/02/14.pdf. (дата звернення 18.12.2022).
  10. Котикова О. І., Бабич М. М. Стан проблеми розвитку обслуговуючої кооперації у сільському господарстві України. Кооперативні читання: 2013 рік: матеріали всеукр. наук.- практ. конф. (Житомир, 4–6 квіт. 2013 р.). Житомир: ЖНАЕУ, 2013. С. 47–57.
  11. Кукель Г. С. Підвищення конкурентоздатності аграрного виробництва в умовах глобалізації. Економіка і організація управління. 2021. № 4. С. 198-207.
  12. Малік М. Й., Нужна О. А. Конкурентоспроможність аграрних підприємств: методологія і механізми: монографія. Київ: ННЦ ІАЕ, 2007. 270 с.
  13. Мукан О. В. Концептуальні засади оцінювання конкурентоспроможності підприємства в умовах виходу на нові міжнародні ринки. Management and entrepreneurship in Ukraine: the stages of formation and problems of development. 2021. № 3. С. 91-98.
  14. Степаненко С. В. Обґрунтування показників та критеріїв аналізу конкурентоспроможності аграрної продукції на міжнародних ринках. Український журнал прикладної економіки та техніки. 2021. № 4. С. 121-131.
  15. Хачатрян В. В. Діагностика конкурентоспроможності в контексті реалізації міжнародної стратегії розвитку підприємства. Вісник Хмельницького національного університету. 2021. № 6(1). С. 101-105.
  16. Черницька Т.В., Іоніцой-Доценко Є.Ю., Петрикей О.Ю. Діджиталізація агропромислового комплексу на прикладі цукрової галузі. Стратегія економічного розвитку України. Випуск 49. К.: КНЕУ. 2021. C. 92-110.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->