Scientific Bulletin of the Odessa National Economic University 2015, 1, 129-139

Open Access Article

Research of the methodological approaches to calculation of economic efficiency of production

Cherner Oleg
graduate student, Department of economic enterprise, Odessa national academy of food technologies, E-mail:

Cite this article:

Cherner, O., (2015) Research of the methodological approaches to calculation of economic efficiency of production. Ed.: М.D. Baldzhy (ed.-in-ch.) and others [Systema pensiinoho zabezpechennia Ukrainy ta yevrointehratsiini protsesy; za red.: М. D. Baldzhy (gol. red.)], Scientific Bulletin of the Odessa National Economic University (ISSN 2313-4569), Odessa National Economics University, Odessa, No. 1(221), pp. 129-139.

Abstract

The article describes the features of methodological approaches to the calculation of economic efficiency of enterprises, which are represented in the modern economic literature. Two main system of criterion optimization that differ fundamentally from each other, and one combined system, which combines the basic criterion of the first two systems are highlighted in the article. The article studies an approach that allows for an unambiguous measurement of the level of production efficiency and creates a statistically significant indicator system for measuring, evaluating and analyzing the cost-effectiveness of production as a whole and its individual elements. It is proposed to study the efficiency of production, together with effective use of funds, on the basis of the analysis of existing approaches.

Keywords

efficiency, economic efficiency, calculation, indicators, manufacture

JEL classification: R32

UD classification: 33

Лицензия Creative Commons
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License. To view a copy of this license, visit http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

References

  1. Економіка підприємства: Навч. посіб. / за заг. ред. А.В. Шегди. – К.: Знання-Прес, 2002. – 335 с.
  2. Кулішов В.П. Економіка підприємства / В.П. Кулішов. – К., 2002. – 214 с.
  3. Кулик А. Принципи визначення економічної ефективності виробництва та використання нової техніки / А. Кулик // Економіст. – 2001. – С. 28-29.
  4. Осіпов П.В. Методичні положення виміру економічної ефективності виробництва / П.В. Осіпов // Економіка: проблеми теорії і практики. – ДНУ, 2001. – С.19-26.
  5. Экономика пищевой промышленности / Под ред. проф. Виноградова Н.В. – М., 1976. – 556 с.
  6. Цигічко О.М. Новий механізм формування ефективності / О.М. Цигічко. – М.: Економіка,1990. – 470 с.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->