Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2015, 1, 129-139
Open Access Article
Чернер Олег
аспірант, кафедра економіки промисловості, Одеська національна академія харчових технологій, e-mail:
Чернер О. Дослідження методичних підходів до розрахунку економічної ефективності виробництва / О. Чернер // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д.Балджи (голов.ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2015. – № 1(221). – С. 129-139.
У статті розглянуто сучасні проблеми формування конкурентних переваг регіональних підприємств готельного бізнесу, тенденції розвитку туризму та рекреації в Одеському регіоні. Проаналізовано основні чинники, що визначають конкурентні переваги готелів. Звернуто увагу на необхідність розробки механізму управління конкурентними перевагами і потенціалом готельних підприємств в умовах регіональної конкуренції. Наведено динаміку розвитку готельної сфери в Одеському регіоні. Обґрунтовано, що одним з важливих чинників конкурентоспроможності готелю є якість надаваних послуг. Запропоновано напрями реалізації конкурентної стратегії підприємств готельного бізнесу на основі сертифікації послуг. Зроблено висновок про те, що процеси регіональної конкуренції вимагають розробки комплексу заходів, серед яких: технологічні інновації, перехід до екологічному менеджменту у сфері гостинності, туризму і рекреації. Запропоновано напрями розвитку конкурентних переваг підприємств готельного бізнесу та надано рекомендації щодо формування маркетингової політики готелів в регіоні.
конкуренція, підприємства готельного бізнесу,конкурентні переваги, туризм і рекреація, регіон.
JEL classification: R32
УДК: 33