Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2015, 1, 129-139

Open Access Article

Дослідження методичних підходів до розрахунку економічної ефективності виробництва

Чернер Олег
аспірант, кафедра економіки промисловості, Одеська національна академія харчових технологій, e-mail:

Цитувати статтю:

Чернер О. Дослідження методичних підходів до розрахунку економічної ефективності виробництва / О. Чернер // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д.Балджи (голов.ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2015. – № 1(221). – С. 129-139.

Анотація

У статті розглянуто сучасні проблеми формування конкурентних переваг регіональних підприємств готельного бізнесу, тенденції розвитку туризму та рекреації в Одеському регіоні. Проаналізовано основні чинники, що визначають конкурентні переваги готелів. Звернуто увагу на необхідність розробки механізму управління конкурентними перевагами і потенціалом готельних підприємств в умовах регіональної конкуренції. Наведено динаміку розвитку готельної сфери в Одеському регіоні. Обґрунтовано, що одним з важливих чинників конкурентоспроможності готелю є якість надаваних послуг. Запропоновано напрями реалізації конкурентної стратегії підприємств готельного бізнесу на основі сертифікації послуг. Зроблено висновок про те, що процеси регіональної конкуренції вимагають розробки комплексу заходів, серед яких: технологічні інновації, перехід до екологічному менеджменту у сфері гостинності, туризму і рекреації. Запропоновано напрями розвитку конкурентних переваг підприємств готельного бізнесу та надано рекомендації щодо формування маркетингової політики готелів в регіоні.

Ключові слова

конкуренція, підприємства готельного бізнесу,конкурентні переваги, туризм і рекреація, регіон.

JEL classification: R32

УДК: 33

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Економіка підприємства: Навч. посіб. / за заг. ред. А.В. Шегди. – К.: Знання-Прес, 2002. – 335 с.
  2. Кулішов В.П. Економіка підприємства / В.П. Кулішов. – К., 2002. – 214 с.
  3. Кулик А. Принципи визначення економічної ефективності виробництва та використання нової техніки / А. Кулик // Економіст. – 2001. – С. 28-29.
  4. Осіпов П.В. Методичні положення виміру економічної ефективності виробництва / П.В. Осіпов // Економіка: проблеми теорії і практики. – ДНУ, 2001. – С.19-26.
  5. Экономика пищевой промышленности / Под ред. проф. Виноградова Н.В. – М., 1976. – 556 с.
  6. Цигічко О.М. Новий механізм формування ефективності / О.М. Цигічко. – М.: Економіка,1990. – 470 с.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->