Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2015, 3, 112-123
Open Access Article
Нестеренко Ольга
аспірант кафедри економіки та управління національною економікою, Одеський національний економічний університет, e-mail:oneu.oda@ukr.net
Нестеренко Ольга. Вимір впливу інноваційної складової на конкурентоспроможність виноробних підприємств за допомогою методу головних компонент. / О. Нестеренко // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д.Балджи (голов.ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2015. – № 3(223). – С. 112-123.
У ринкових умовах висока конкурентоспроможність суб'єктів господарювання є запорукою отримання високого і стабільного доходу. Підтримка високої конкурентоспроможності означає, що всі ресурси підприємства використовуються настільки продуктивно, що воно стає більш прибутковим, ніж його головні конкуренти. У своїй роботі автор розглядає ряд факторів, які впливають на конкурентоспроможність. Автор вперше застосував метод головних компонент у визначені впливу інноваційної складової конкурентоспроможності виноробних підприємств Одеської області. Автор доходить висновку, що найбільший вплив на конкурентоспроможність підприємства надає інноваційна складова. Та за допомогою кореляційної матриці доводить взаємозв’язок інновацій та конкурентоспроможності. У даній статті автором було розглянуто існуючі методи оцінки конкурентоспроможності підприємств, а також була запропонована методика визначення впливу інновацій на конкурентоспроможність виноробних підприємств. Даний аналіз був проведений за допомогою методу головних компонент
конкурентоспроможність, підприємство, економіка, продуктивність капіталу, інвестиції, вартість, продуктивність.
JEL classification: O31
УДК: 330.3:663.2