Scientific Bulletin of the Odessa National Economic University 2015, 9, 48-60

Open Access Article

Approaches to the analyses of the current condition of grain production on the farms of the region and the factors which influence its development

Hrynchuk Tetiana
lecturer, Vinnytsia Cooperative Institute / postgraduate, Vinnytsia National Agrarian University, E-mail:Grinchukt@bk.ru

Cite this article:

Hrynchuk T., (2015) Approaches to the analyses of the current condition of grain production on the farms of the region and the factors which influence its development. Ed.: М.D. Baldzhy (ed.-in-ch.) and others [Systema pensiinoho zabezpechennia Ukrainy ta yevrointehratsiini protsesy; za red.: М. D. Baldzhy (gol. red.)], Scientific Bulletin of the Odessa National Economic University (ISSN 2313-4569), Odessa National Economics University, Odessa, No. 9(229), pp. 48-60.

Abstract

The importance of grain and processing and levels of grain production development are grounded in this article. The comparison of grain production on the farms in Vinnytsia oblast and Tyvriv region as one of the leaders among the regions in grain production and realization is carried out. By the example of the leading farms of the indicated region, the approaches to the analyses of the current condition of grain production, namely the dynamics of sown areas, crop capacity and gross grain and leguminous harvest are tested. The main technological factors which influence the development of grain production farms are revealed. These factors, first and foremost, are the following: optimal term of work, effective crop rotation, the use of recognized varieties, high quality seeds, rational use of mineral and organic fertilizers, application of plant protection and plant growth regulators, providing with technical facilities. It is proved that they influence significantly the increase of grain and leguminous harvest of the studied farms areas.

Keywords

grain production, development, farms, sown area, gross harvest, productivity, technological factors.

JEL classification: М11

UD classification: 330.34

Лицензия Creative Commons
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License. To view a copy of this license, visit http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

References

  1. Караман М. М. Економічна ефективність виробництва сільськогосподарської продукції в сільськогосодарських підприємствах Автономної Республіки Крим: монографія / М. М. Караман. – Сімферополь: ПП «Підприємство Фенікс», 2009. – 109 с. – Рос.
  2. Дані Головного управління статистики України у Вінницькій області [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.vn.ukrstat.gov.ua/
  3. Забуранна Л. В. Економічна ефективність виробництва зерна та шляхи її підвищення в сільськогосподарських підприємствах / Л. В. Забуранна // Економіка АПК. – 2014. – №3. – С. 55-60.
  4. Ситник В. П. Основні засади формування та функціонування ринку зерна в Україні / В.П. Ситник, М. М. Гаврилюк, М. Г. Лобас // Агроінком. – 2005. – № 1/2.. – С. 6-13.
  5. Красільнікова Т. М. Критерії добору сортів пшениці озимої орендними аграрними підприємствами / Т. М. Красільнікова // Агроекологічний журнал. – 2013. – №3. – С. 119-123.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->