Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2015, 9, 48-60
Open Access Article
Гринчук Тетяна
викладач Вінницького кооперативного інституту, аспірант Вінницького національного аграрного університету, e-mail:Grinchukt@bk.ru
Гринчук Тетяна. Підходи до аналізу сучасного стану зерновиробництва у сільськогосподарських підприємствах регіону та факторів, які впливають на його розвиток. / Т. Гринчук // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д. Балджи (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2015. – № 9(229). – С. 48-60.
У статті обґрунтовано значення зерна і продуктів його переробки, рівня розвитку зерновиробництва. Здійснено порівняння виробництва зерна у сільськогосподарських підприємствах Вінницької області та Тиврівського району, як одного із лідерів області у виробництві і реалізації зерна. На прикладі провідних сільськогосподарських підприємств зазначеного району апробовано підходи до аналізу сучасного стану зерновиробництва, а саме до динаміки посівних площ, врожайності та валового збору зернових і зернобобових культур. Виявлено основні технологічні фактори, які впливають на розвиток зернового господарства підприємств. Цими факторами, насамперед, є наступні: оптимальні строки проведення робіт, ефективні сівозміни, застосування районованих сортів, висока якість насіння, раціональне використання мінеральних і органічних добрив, застосування засобів захисту і регуляторів росту рослин, забезпечення технічними засобами. Доведено, що вони суттєво впливають на підвищення урожайності зернових і зернобобових культур досліджуваних сільськогосподарських підприємств району.
зерновиробництво, розвиток, посівна площа, валовий збір, сільськогосподарські підприємства, урожайність, технологічні фактори.
JEL classification: М11
УДК: 330.34