Scientific Bulletin of the Odessa National Economic University 2015, 11, 187-195

Open Access Article

Efficiency of management of development of meat sector and ways of improving

Samoilyk Iulia
Candidate of Еconomic Sciences, Assistant Professor, Poltava state Agrarian academy. E-mail:julija_s84@mail.ru

Cite this article:

Samoilyk I., (2015) Efficiency of management of development of meat sector and ways of improving. Ed.: М.D. Baldzhy (ed.-in-ch.) and others [Systema pensiinoho zabezpechennia Ukrainy ta yevrointehratsiini protsesy; za red.: М. D. Baldzhy (gol. red.)], Scientific Bulletin of the Odessa National Economic University (ISSN 2313-4569), Odessa National Economics University, Odessa, No. 11(231), pp. 187-195.

Abstract

Further developed approaches to identify trends and evaluate the effectiveness of management of development of the meat sector. It was found that the main reasons for the low efficiency of the meat industry is the high cost of production, price disparity, lack of motivation of manufacturers to innovate and introduce advanced resource- energy-saving technologies, low purchasing power and the like. The largest share in the structure of production costs take food. Most agricultural enterprises do not have their own fodder, which has a negative impact on production costs, as well as the process, in particular animal feed. Proposals to improve the efficiency of management of development of the meat industry, which include international, national, regional and local levels and their combination, should form a comprehensive strategy for the development of the meat industry and to provide a synergistic effect.

Keywords

efficiency, management development, costs, profits, meat sector.

JEL classification: Р23

UD classification: 658.15.003.13:338.43.637

Лицензия Creative Commons
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License. To view a copy of this license, visit http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

References

  1. Білоконь Т.М. Концентрація та інтеграція як фактори підвищення конкурентоспроможності підприємств м’ясної промисловості / Т.М. Білокінь, А.О. Тіщенко // Ефективна економіка. – 2013. – № 4. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=1980.
  2. Драган О.І. Формування інноваційної стратегії на підприємствах м’ясної промисловості / О.І. Драган // Економіка ринкових відносин. – Київський університет ринкових відносин. – 2011. – № 7. – С. 158-162.
  3. Кушніренко О.М. Шляхи підвищення ефективності використання ресурсного потенціалу підприємств м’ясної промисловості Житомирської області / О.М. Кушніренко, А.О. Тіщенко // Тези I Міжнародної науково-практичної конференції “Формування ефективної моделі розвитку підприємств”, 21-22 листопада 2013 р. / М-во освіти і науки України, Житомир. держ. технол. ун-т, Баранович. держ. ун-т, Белгород. держ. нац. дослід. ун-т. – Житомир : ЖДТУ, 2013. – С. 164-171
  4. Логоша Р.В. Стан та тенденції розвитку підприємств м’ясопереробної галузі України / Р.В. Логоша // Збірник наукових праць ВНАУ. – 2012. – № 3 (69). – С. 125-129.
  5. Статистичний бюлетень “Основні економічні показники виробництва продукції сільського господарства в сільськогосподарських підприємствах за 2014 рік” / Державний комітет статистики / За ред. Н.С. Власенка. – К. – 2015. – 85 с.
  6. Тваринництво України – 2014 рік / Статистичний збірник / Державний комітет статистики / За ред. Н.С. Власенка. – К. – 2015. – 211 с.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->