Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2015, 11, 187-195

Open Access Article

Ефективність управління розвитком м’ясної галузі та шляхи її підвищення

Самойлик Юлія
Кандидат економічних наук, доцент, Полтавська державна аграрна академія, e-mail:julija_s84@mail.ru

Цитувати статтю:

Самойлик Юлія. Ефективність управління розвитком м’ясної галузі та шляхи її підвищення. / Ю. Самойлик // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д.Балджи (голов.ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2015. – № 11(231). – С. 187-195.

Анотація

Набули подальшого розвитку підходи до виявлення тенденцій та оцінки ефективності управління розвитком м’ясної галузі. З’ясовано, що основними причинами низької ефективності м’ясної галузі є висока собівартість продукції, диспаритет цін, відсутність мотивації виробників до інноваційної діяльності та впровадження прогресивних енерго- та ресурсоощадних технологій, низька купівельна спроможність населення тощо. Найбільшу питому вагу у структурі виробничих витрат займають корми. Більшість сільськогосподарських підприємств не мають власної кормової бази, що негативно позначається на собівартості продукції, а також технологічному процесі, зокрема годівлі тварин. Розроблено пропозиції щодо підвищення ефективності управління розвитком м’ясної галузі, які охоплюють міжнародний, державний, регіональних та локальний рівні і у своєму поєднанні мають формувати комплексну стратегію розвитку м’ясної галузі та забезпечувати синергічний ефект.

Ключові слова

ефективність, управління розвитком, витрати, прибуток, м’ясна галузь.

JEL classification: Р23

УДК: 658.15.003.13 : 338.43.637

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Білоконь Т.М. Концентрація та інтеграція як фактори підвищення конкурентоспроможності підприємств м’ясної промисловості / Т.М. Білокінь, А.О. Тіщенко // Ефективна економіка. – 2013. – № 4. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=1980.
  2. Драган О.І. Формування інноваційної стратегії на підприємствах м’ясної промисловості / О.І. Драган // Економіка ринкових відносин. – Київський університет ринкових відносин. – 2011. – № 7. – С. 158-162.
  3. Кушніренко О.М. Шляхи підвищення ефективності використання ресурсного потенціалу підприємств м’ясної промисловості Житомирської області / О.М. Кушніренко, А.О. Тіщенко // Тези I Міжнародної науково-практичної конференції “Формування ефективної моделі розвитку підприємств”, 21-22 листопада 2013 р. / М-во освіти і науки України, Житомир. держ. технол. ун-т, Баранович. держ. ун-т, Белгород. держ. нац. дослід. ун-т. – Житомир : ЖДТУ, 2013. – С. 164-171
  4. Логоша Р.В. Стан та тенденції розвитку підприємств м’ясопереробної галузі України / Р.В. Логоша // Збірник наукових праць ВНАУ. – 2012. – № 3 (69). – С. 125-129.
  5. Статистичний бюлетень “Основні економічні показники виробництва продукції сільського господарства в сільськогосподарських підприємствах за 2014 рік” / Державний комітет статистики / За ред. Н.С. Власенка. – К. – 2015. – 85 с.
  6. Тваринництво України – 2014 рік / Статистичний збірник / Державний комітет статистики / За ред. Н.С. Власенка. – К. – 2015. – 211 с.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->