Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2016, 1, 134-147

Open Access Article

ОСОБЛИВОСТІ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ СТАНДАРТИЗАЦІЇ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ ТА ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

Скляр Дмитро
магістрант, Одеський національний економічний університет, e-mail:disk95@ukr.net

Осипова Марія
кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економіки та управління національним господарством, Одеський національний економічний університет, e-mail:Maria55557@rambler.ru

Цитувати статтю:

Скляр Д, Осипова М. Особливості імплементації європейської стандартизації в сільському господарстві та харчовій промисловості України / Д. Скляр, М. Осипова // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д.Балджи (голов.ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2016. – № 1(233). – С. 134-147.

Анотація

Розглянуто основи функціонування європейської системи стандартизації та сертифікації, проаналізовано шляхи інтеграції стандартів сільського господарства та харчової промисловості ЄС у національне законодавство відповідно до вимог Угоди про асоціацію з ЄС. Проаналізована динаміка та обсяги реалізації на експорт сільськогосподарської та харчової продукції, акцентовано на можливість підвищення експортних можливостей цих галузей за рахунок наближення законодавства України до законодавства ЄС, насамперед в області вимог стандартизації та сертифікації. Проведений аналіз стану гармонізації діючих стандартів в Україні до європейських. Визначено основні напрямки гармонізації нормативно-правових актів. На прикладі молочної галузі та кондитерської промисловості досліджено необхідність проведення низки етапів для впровадження європейських стандартів в Україні.

Ключові слова

стандарт, сертифікація, сільське господарство, харчова промисловість, імплементація, GlobalG.A.P.

JEL classification: R400

УДК: 338.439:006.1(477)

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Державна служба статистики України, офіційний сайт // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/.
  2. Єдина комплексна стратегія розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://minagro.gov.ua/node/16025#legal.
  3. Українська стратегія імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у сфері сільського господарства та гармонізація українського законодавства у відповідності до Додатку ст.38 Угоди про асоціацію та відповідні міжнародні стандарти, які сприятимуть доступу української продукції на ринок ЄС // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://prezi.com/1tr8lt_faqsw/presentation/.
  4. Єдина комплексна стратегія розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки, Базові матеріали, Робоча група № 1.1, Безпечність харчових продуктів, питання санітарних та фітосанітарних заходів, – 156 стор.
  5. Практичні аспекти співпраці з ЄС, Вимоги європейських торгових мереж до національної сільськогосподарської та харчової продукції, що імпортується в ЄС, Слива Ю. В., 2015 р., – 50 стор.
  6. Встановлення вимог до безпечності та деяких показників якості до молока та молочної продукції // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://prezi.com/46iza8tooxjo/presentation/.
  7. Фабрика «ЖЛ» про європейські стандарти ведення конкуренції // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://renesans.net.ua/ua/prestsentr/novyny/fabrika-%C2%ABzhl%C2%BB-pro-%D1%94vropejsk%D1%96-standarti-vedennya-konkurencz%D1%96%D1%97.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->