Scientific Bulletin of the Odessa National Economic University 2016, 4, 117-133

Open Access Article

INTERNATIONAL EXPERIENCE IMPLEMENTATION OF STATISTICAL INFORMATION PROVIDING FOR RESTAURANT INDUSTRY

Kravchenko Oksana
Odessa national polytechnic university, e-mail:oksikubi@gmail.com

Cite this article:

Kravchenko, O. (2016) INTERNATIONAL EXPERIENCE IMPLEMENTATION OF STATISTICAL INFORMATION PROVIDING FOR RESTAURANT INDUSTRY. Ed.: М.D. Baldzhy (ed.-in-ch.) and others [Systema pensiinoho zabezpechennia Ukrainy ta yevrointehratsiini protsesy; za red.: М. D. Baldzhy (gol. red.)], Scientific Bulletin of the Odessa National Economic University (ISSN 2313-4569), Odessa National Economics University, Odessa, No. 4(236), pp. 117-133.

Abstract

The article reviews transformation processes taking place in the system of collection, processing and presentation of statistical information regarding the Ukrainian restaurant industry. Were revealed shortcomings of restaurants industry statistical recording in Ukraine, that reduce the information content of the provided statistical information by the State Statistics Service of Ukraine. Based on the analysis of European experience in publication statistical data of restaurants industry, were given recommendations for improving statistical records of Ukrainian restaurants industry to increase the information content of statistical data and facilitate integration into international information space. An information providing system of the US restaurant industry, where apart from usual static data from US statistic, the National Restaurant Association of USA provides there own researches, was investigate. Recommendations concerning the organization of operational observations of restaurant industry of Ukraine were given.

Keywords

statistical observations, information providing, statistical information, restaurant industry, food and beverages activities, the European statistics, National Restaurant Association of USA.

JEL classification: R400

UD classification: 311:640.4

Лицензия Creative Commons
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License. To view a copy of this license, visit http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

References

  1. Класифікація видів економічної діяльності: КВЕД ДК 009:2010: Національний класифікатор України: [затв. наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 N 457] – К.: Видавничий будинок ФАКТОР, 2011. – 160 с. – ISBN: 978-966-180- 184-3
  2. Statistical classification of economic activities in the European Community: NACE Rev. 2: // Office for Official Publications of the European Communities, Luxemburg. – 2008. [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://ec.europa.eu/eurostat/documents/3859598/5902521/KS-RA-07-015-EN.PDF
  3. International Standard Industrial Classification of All Economic Activities: ISIC Revision 4: // United Nations, New York. – 2008.[Електронний ресурс] – Режим доступу: http://unstats.un.org/unsd/publication/seriesM/ seriesm_4rev4e.pdf
  4. Карл Уильям Л. Организация обслуживания на предприятиях массового питания: [пер. с англ. А.В. Любарского. Монография / Уильям Л. Карл. – М.: Экономика, 2009. – 346 с. – ISBN 5-86567-036-Х : 17.28;16.80.
  5. Ананьєв О.М., Сьомко О.В. Один з підходів до оцінки економічної привабливості та ефективності бізнес-проектів створення (реструктуризації) підприємств ресторанного господарства / О.М. Ананьєв, О.В. Сьомко // Віснік Львівської комерційної академії. – 2005. – Вип. 38. – С. 345 – 350.
  6. Моторин Р.М. Система національних рахунків: навч. посібник / Р.М. Моторин, Т.М. Моторина. – К.: КНЕУ, 2001. – 336 с.
  7. Беліченко А.Г. Економічні засади евроінтеграційної політики України / А.Г. Беліченко // Гуманітарний вісник ЗДІА. – 2008. – Вип. 33. – С. 206 – 216
  8. Статистичний щорічник України за 2012 рік / Державна служба статистики України. – К.: ТОВ «Август Трейд», 2013. – 552 с.
  9. Статистичний щорічник України за 2013 рік / Державна служба статистики України. – К.: ТОВ «Август Трейд», 2014. – 534 с.
  10. Eurostat: Statistics Explained. Food and beverage services statistics-NACE REV.2 – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ec.europa.eu/ eurostat/statsticsexplained/index.php/Food_and_beverage_services_statistics_-_NACE_Rev._2
  11. Статистичний бюлетень «Мережа роздрібної торгівлі та ресторанного господарства підприємств на 1 січня 2014 р.»: – Державна служба статистики України, 2014. – [Електронне видання] – Режим доступу: http://ukrstat.org/uk/druk/publicat/kat-u/publtorgu.html
  12. Statistics and Stadies from more than 18 000 sourses [Електронне видання]. – Режим доступу: www.statista.com/topics/1135/us-restaurants
  13. National Restaurant Association. News&Research [Електронне видання]. – Режим доступу: http://www.restaurant.org/News- Research/Research
  14. Ресторанная жизнь за рубежом // Вестник ПИР для индустрии питания. Аналитика. – 2009. – №2(77) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: exhibition.pir.ru/digest/145
  15. Restaurant Performance Index [Електронне видання]. – Режим доступу: www.restaurant.org/news-Research/Research/RPI
  16. ACSI – American Customer Satisfaction Index. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.theacsi.org/about-acsi/thescience-of-customer-satisfaction
  17. Julian Champkin. RPI versus CPI: whats the difference? Why does it matter? Will it make you poorer or richer? [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.statslife.org.uk/economics-andbusiness/33-rpi-versus-cpi-what-s-the-difference-why-does-it-matter-willit- make-you-poorer-or-richer18. Restaurent Trend Mapper. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.restaurant.org/trendmapper

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->