Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2016, 5, 5–18

Open Access Article

Посилення конкурентних позицій харчових підприємств за допомогою мінімізації ризиків

Александрова Катерина
аспірантка кафедри економіки підприємства Одеського національного економічного університету, e-mail:k.ep@oneu.edu.ua

Цитувати статтю:

Александрова К. Посилення конкурентних позицій харчових підприємств за допомогою мінімізації ризиків / К. Александрова // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д. Балджи (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2016. – № 5(237). – С. 5-18.

Анотація

Розглянуто основні міжнародні схеми і системи безпеки продукції. Визначено базову складову інтегрованих систем менеджменту якості та безпеки продукції. Наведено методологію впровадження системи Аналізу ризиків і виявлення критичних контрольних точок в масштабах підприємства. Описано деякі помилки, які найчастіше трапляються під час управління інтегрованою системою менеджменту якості і безпеки. Проведено аналіз ринку свіжих печериць України, Росії та деяких країн Європи. Досліджено причинно-наслідкові зв'язки ефективного розвитку сільськогосподарського сектора в масштабах країни на прикладі Польщі. Дослідження міжнародних схем і систем безпеки продукції дало можливість автору сформувати рекомендації щодо зміцнення конкурентних позицій сільськогосподарських та харчових підприємств за допомогою мінімізації ризиків у зв'язку з активізацією процесу євроінтеграції.

Ключові слова

система менеджменту якості, безпека продукції,аналіз ризиків, конкурентоспроможність, субсидії.

JEL classification: R400

УДК: 330.131.7.009.12

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Система контролю безпечності харчових продуктів в METRO [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://www.metro.ua/about-metro/quality
  2. What is GFSI [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.mygfsi.com/about-us/about-gfsi/what-is-gfsi.html
  3. Recognised schemes [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.mygfsi.com/schemes-certification/recognised-schemes.html
  4. FSSC 22000 About us [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.fssc22000.com/documents/about-us.xml?lang=en
  5. BRC Global standards [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.brcglobalstandards.com/Manufacturers/Food/WhytheBRCStandard.aspx#.VuatpX2LSUk
  6. IFS Focused industries [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.ifsworld.com/
  7. SQF Institute. One world. One standard. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.sqfi.com/about-sqf/
  8. Cертификация по стандарту безопасности и качества продуктов питания (SQF) [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.sgsgroup.com.ua/ru-RU/Trade/Consumer-and-Industrial- Goods/Global-Schemes/Global-Food-Safety-Initiative-Certification/Safe- Quality-Food-Standard-SQF-Certification.aspx
  9. GFSI [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.mygfsi.com/
  10. Hazard analysis and critical control point (haccp) system and guidelines for its application [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.fao.org/docrep/005/y1579e/y1579e03.htm Hazard analysis and critical control point
  11. Об основных принципах и требованиях к безопасности и качеству пищевых продуктов: закон Украины от 23.12.1997 № 771/97-ВР (ред. від 28 грудня 2014 р. N 67-VIII) ст. 21 п.1 // Голос України – №179 від 19.09.2014 р.
  12. Pieсzarka сentrum – главная страница [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://pieczarka.ponowemu.pl/
  13. Agro business: Afacerea cu ciuperci, nu este pentru oricine [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.agrobusiness.ro/afacerea-cu-ciuperci-nu-este-pentru-oricine/2013/04/17/
  14. Polska największym producentem pieczarek w Europie dzięki unijnym funduszom [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.polskieradio.pl/42/4265/Artykul/1474207,Polska-najwiekszymproducentem-pieczarek-w-Europie-dzieki-unijnym-funduszom
  15. Polska pieczarkami stoi! jesteśmy liderem w europie, eksportujemy najwięcej na świecie [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://pl.blastingnews.com/ekonomia/2015/07/polska-pieczarkami-stoijestesmy-liderem-w-europie-eksportujemy-najwiecej-na-swiecie- 00474635.html
  16. Koszyk cenowy [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.dlahandlu.pl/koszyk/towar/pieczarki-1-kg-na-wage,32.html

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->