Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2016, 5, 41-58

Open Access Article

Дослідження чинників та резервів підвищення прибутковості підприємств харчової промисловості

Бровкова Олена
Одеський Національний Політехнічний Університет, e-mail:beobacter@i.ua

Бровкова Катерина
Одеський Національний Політехнічний Університет, e-mail:beobacter@i.ua

Нго Тіен Донг
Одеський Національний Політехнічний Університет, e-mail:beobacter@i.ua

Цитувати статтю:

Бровкова О., Бровкова К., Нго Тіен Донг. Дослідження чинників та резервів підвищення прибутковості підприємств харчової промисловості / О. Бровкова, К. Бровкова, Нго Тіен Донг // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д. Балджи (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2016. – № 5(237). – С. 41-58.

Анотація

У статті досліджено фактори і резерви підвищення прибутковості підприємств харчової промисловості. Автори прийшли до висновку, що в теорії і практиці копіюються західні методики розрахунку рентабельності або методики розрахунку рентабельності, які використовувалися в адміністративно-командній економіці. Наведено класифікацію показників рентабельності. Розглянуті показники рентабельності характеризують ефективність роботи підприємства в цілому, прибутковість різних напрямків діяльності: виробничої, фінансової, інвестиційної. Їх використовують для оцінки діяльності підприємства і як інструмент в інвестиційній політиці і ціноутворенні. При аналізі літературних джерел встановлено, що існують різні підходи до визначення сутності резервів. Автори пропонують класифікацію резервів підвищення прибутковості для підприємств харчової промисловості. Аналіз факторів підвищення рентабельності обгрунтував необхідність враховувати їх взаємозв'язок для досягнення певного рівня. Особливу увагу приділено аналізу факторів, що впливають на рентабельність виробу. При визначенні рентабельності виробництва аналізується вплив таких чинників як зміна фондомісткості продукції, зміна частки прибутку на гривню реалізованої продукції.

Ключові слова

класифікація, фактори, резерви, прибутковість,рентабельність, ефективність, фондомісткість, показники рентабельності, ціноутворення, інвестиційна політика.

JEL classification: R400

УДК: 33.336.67

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Економічний аналіз: Навчальний посібник / М.А. Болюх, В.З.Бурачеський– К.: КНЕУ, 2011. – 540 с.
  2. Поддєрьогін А.М. Фінанси підприємств./ А.М. Поддєрьогін – К.: КНЕУ, 2009. – 460с.
  3. Ізмайлова К.В. Фінансовий аналіз / К.В. Ізмайлова. – К.: МАУП, 2010. – 152с.
  4. Зятковський І.В. Фінанси підприємств / І.В. Зятковський – Тернопіль: Економічна думка, 2012. – 400 с.
  5. Заїнчковський А.О. Економічний аналіз: Підручник/ А.О.Заїнчковський – 2 вид. – К.: МАУП, 2007. – 354 с.
  6. Баканов Н.І., Шеремет А.Д.. Курс економічного аналізу / Н.І..Баканов, А.Д.Шеремет – К.: Знання Прес, 2011. – 206 с.
  7. Бандурка О.М., Коробов М.Я., Орлов К.І. та інші. Фінансова діяльність підприємства: Підручник./ Бандурка О.М., Коробов М.Я., Орлов К.І. – К.: Либідь, 2008. – 312 с.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->