Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2016, 6, 159-174
Open Access Article
Стремядін Володимир
Одеський національний політехнічний університет, e-mail:vizach@mail.ru
Стремядін В. Методичне забезпечення розрахунку потреби у трудових ресурсах на підприємствах виноробної галузі / В. Стремядін // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д. Балджи (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2016. – № 6(238). – С. 159-174.
У статті пропонується методологічне забезпечення розрахунку потреб в трудових ресурсах на підприємстві та оцінка економічного ефекту від запропонованих заходів. Визначено, що для підтримання господарської діяльності в стабільному режимі необхідно забезпечити сполучення всіх виробничих факторів у просторі та часу, а інформаційно-аналітична база прийняття управлінських рішень по ефективному поєднання виробничих факторів повинна будуватись на наступних основних моментах. По-перше чітке визначення сутності даних факторів, по-друге системи показників, в яких можуть кількісно висловлюватись, по-третє – взаємозв’язків між показниками окремих факторів. Автором запропоновано основні методи розрахунку кількісної потреби у трудових ресурсах по категоріям працюючих, які основуються на використанні нормативів по типовим структурам апарату управління або формалізованих за допомогою методів математичної статистики, залежності трудомісткості управлінських робіт від виконуваних функцій.
персонал, коефіцієнт, фактор, функція, метод, аналіз, ефективність.
JEL classification: R400
УДК: 331.522.4:65.012