Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2018, 5, 67-84
Аналіз ринку кондитерських виробів України: проблеми та перспективи розвитку
Донцул Анастасія
, Одеський національний економічний університет, e-mail:ledi6_n@ukr.net
Однолько Вікторія
Кандидат економічних наук, Одеський національний економічний університет, e-mail:odnolko.vika@ukr.net
Цитувати статтю:
Донцул Анастасія, Однолько Вікторія. Аналіз ринку кондитерських виробів України: проблеми та перспективи розвитку. / А. Донцул, В. Однолько // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д. Балджи (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2018. – № 5(257). – С. 67-84
Анотація
Харчова промисловість України є однією з найбільш успішних і привабливих галузей національної економіки. За даними Державної служби статистики України частка виробленої продукції харчової промисловості в загальному обсязі продуктів промисловості за підсумками 2016 року складає 18,3% , а за підсумками 2017 року – 17,7%. Однією з найбільш розвинених галузей харчової промисловості є виробництво кондитерських виробів. Частка реалізованих готових виробів кондитерської галузі в харчовій промисловості за підсумками 2016 року складає 13,0%, а за підсумками 2017 року – 12,7%. В останні роки кондитерський ринок в Україні потерпів змін, спричинених економічною кризою, зменшенням купівельної спроможності населення, підвищенням цін на товари та складною ситуацією на сході України. Однак даний ринок має потужний потенціал, тому є актуальною темою для дослідження. Ринок кондитерських виробів України досить стрімко розвивається: нарощуються обсяги виробництва, а головне, споживачі потребують нових видів кондитерських виробів, на що галузь, аби не втрачати доходи, має швидко реагувати розширенням асортименту, не припиняючи виробництво традиційної продукції.
Розглянуто ринок кондитерських виробів України, його особливості. Виявлено провідних виробників кондитерської продукції та долю ринку, яку вони займають. Визначено основні проблеми кондитерської галузі України, а також можливі шляхи їх вирішення. Проаналізовано динаміку випуску кондитерської продукції, експорт та імпорт українських кондитерських виробів. Виявлено вподобання споживачів.
Ключові слова
кондитерські вироби, харчова промисловість, ринок, кон’юнктура, експорт, імпорт, потенціал.
JEL classification: G140; P420
УДК: 640.435 (477)
Література
- Обсяг реалізованої промислової продукції за видами діяльності у 2016 році; 2017 році / Державна служба статистики України [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/
- Тоболин О.О. Анализ рынка кондитерских изделий Украины: тенденции / KOLORO – дизайн упаковки и этикетки, создание бренда, позиционирование, брендинг [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://koloro.ua/blog/brending-i-marketing/analiz-rynka-konditerskikh-izdeliy-ukrainy-tendentsii.html
- Демяненко К.А. Тенденції розвитку кондитерського ринку України в сучасних умовах / К.А. Демяненко // «Молодий вчений». – 2016. - №9. – С. 45-50
- Ляшко К.О. Анализ украинского рынка конфет / KOLORO – дизайн упаковки и этикетки, создание бренда, позиционирование, брендинг [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://koloro.ua/blog/issledovaniya/Analiz-ukrainskogo-rynka-konfet.html
- Виробництво окремих видів промислової продукції за 2011-2017 роки / Державна служба статистики України [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/
- Рибак М.О. Стан та перспективи розвитку кондитерської галузі в Україні [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://conf.ztu.edu.ua/wp-content/uploads/2017/12/238.pdf
- Шашина М.В. Аналіз ринку кондитерської продукції в Україні: проблеми та перспективи розвитку / М.В. Шашина, І.І. Мрочко // Сучасні проблеми економіки та підприємництво. – 2014. - №13. – С. 65-72
- List of supplying markets for the product imported by Ukraine in 2017. Product: 18 Cocoa and cocoa preparations / Trade Map – Trade statistics for international business development [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.trademap.org/Index.aspx
- List of supplying markets for the product imported by Ukraine in 2017. Product: 1801 Cocoa beans, whole or broken, raw or roasted / Trade Map – Trade statistics for international business development [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.trademap.org/Index.aspx
- List of importing markets for the product exported by Ukraine in 2017. Product: 17 Sugars and sugar confectionery / Trade Map – Trade statistics for international business development [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.trademap.org/Index.aspx
- Україна у 2017 р. збільшила експорт кондитерських виробів на 10% / Інтерфакс-Україна – новини України та світу [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://ua.interfax.com.ua/
- Елементи солодкого життя: особливості українського ринку кондитерських виробів / Аналіз ринку. Замовити аналіз ринку на Pro-Consulting [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/elementy-sladkoj-zhizni-osobennosti-ukrainskogo-rynka-konditerskih-izdelij
- List of supplying markets for the product imported by Ukraine in 2017. Product: 1704 Sugar confectionery not containing cocoa, incl. white chocolate / Trade Map – Trade statistics for international business development [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.trademap.org/Index.aspx
- List of supplying markets for the product imported by Ukraine in 2017. Product: 1806 Chocolate and other food preparations containing cocoa/ Trade Map – Trade statistics for international business development [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.trademap.org/Index.aspx
- Тичинська А.І. Дослідження ринку кондитерських виробів України / А.І. Тичинська, М.А. Наумова // Вісник студентського наукового товариства ДонНУ ім.. Василя Стуса. – 2017. - №9. – С. 122-126