Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2018, 11, 136-144
Open Access Article
Маммадова Нігяр Октай гизи
кандидат економічних наук, старший викладач, Азербайджанський Державний Економічний Університет, e-mail:matlabm@yandex.ru
Балаев Гусейн Магеррам оглу
магістрант, Азербайджанський Державний Економічний Університет, e-mail:matlabm@yandex.ru
Маммадова Нігяр Октай гизи, Балаев Гусейн Магеррам оглу. Діагностичні основи експертизи і деталізація хімічного складу і харчової цінності сухого молока. / Н. Маммадова, Г. Балаев // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д.Балджи (голов.ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2018. – № 11(263). – С. 136-144.
У статті розглядаються історія виникнення сухого молока, деталізуються хімічний склад і харчова цінність сухого молока, а саме процентний вміст вітамінів, амінокислот, мінеральних речовин, класифікація та особливості технологія виробництва сухого молока. Відзначається, що історія виробництва сухого молока налічує понад 200 років і перша згадка про його виробництві припадає на кінець 18 століття. Так само, автор звертає увагу на те, що популярність розпилювальної сушки виробництва сухого молока була пов'язана з високою продуктивністю і високою якістю сухого молока. Тоді як вальцова сушка відрізняється малою продуктивністю. Варто відзначити, що за органолептичними показниками і харчової цінності сухе молоко має властивий свіжому пастеризованому молоку смак і запах, а по консистенції - порошок, що складається з агломерованих частинок сухого молока, білого кольору, з кремовим відтінком. Таким чином, в харчовій промисловості знаходить широке поширення і використання сухих молочних консервів, серед яких сухе молоко з огляду на високу живильну і біологічної цінності, збереження і тривалості зберігання.
сухе молоко незбиране, класифікація сухого молока, хімічний склад, харчова цінність, дефекти, експертиза.
JEL classification: О320
УДК: 331.103.224