Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2019, 1, 135-147
Open Access Article
Оруджевa Хаджар Аждар кизи
дисертант, Гянджінський Державний Університет, e-mail:matlabm@yandex.ru
Оруджевa Хаджар Аждар кизи. Формування та шляхи розвитку системи заготівлі в аграрному секторі Азербайджану. / Х. Оруджевa // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д.Балджи (голов.ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2019. – № 1(264). – С. 135-147.
Для сталого розвитку аграрного сектору економіки необхідно з одним боку збільшити долю галузей, а з іншого – створити необхідні й соціально-важливі галузі продовольчих товарів. Тому держава постійно дотримується і проводить політичну безпеку ефективності і цілеподібності розвитку сільського господарства. Спостереження доводять, що держава зацікавила розвиток економіки сектору економіки і в цьому секторі. Сьогодні розвиток не нафтового сектору забезпечує з однієї сторони продовольчу безпеку країни, а з іншого – надає роботу населенню в селах. Дослідження показує, що до терміну «заготівля в аграрному секторі» існує різне відношення. В азербайджанській мові це слово запозичене з арабської і означає заздалегідь підготовку до певної роботи, вирішення якихось завдань. Але в сучасному економічному понятті значенні цього слова ще ширше. В цілому, коли говориться про «заготовку в аграрному секторі», розуміється покупка країни з виробництва продукції за вигідною ціною сільськогосподарських та виробничих товарів на основі існуючих договорів. На основі такої діяльності в країні формується фонд необхідних продовольчих товарів і сировини. У період заготівлі необхідні потоки, що забезпечуються за рахунок внутрішніх товарів або зовнішнього імпорту. Таким чином, вивчення системи заготівлі в минулому і в нових економічних умовах, на основі численних джерел, вимагає розкриття суті процесу заготівлі, нові тенденції підходу до нього. Історичні дослідження показують, що виникло в старій економічній системі, шлях удосконалення отримав розширення сфери діяльності. Результати пошуку та пропозиції: - вивчення і застосування передового зарубіжного огляду в організації заготовок; - формування стійкої заготовчої системи в аграрному секторі, її розвиток на основі здорової конкуренції та її розширення; - стимулювання фізичних і юридичних осіб виробничих сільськогосподарських товарів, створення умовного для всебічного підвищення їх прибутку.
аграрний сектор, сталий розвиток, система заготівлі, сільськогосподарські продукти, менеджмент, методологічні основи.
JEL classification: Q 110; DOI: 10.32680/2409-9260-2019-1-264-135-147
УДК: 332.2