Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2019, 1, 48-62
Open Access Article
Журавльова Аліна
магістрант, Одеський національний економічний університет, e-mail:alinaodessa10@gmail.com
Сментина Наталія
доктор економічних наук, доцент, Одеський національний економічний університет, e-mail:smentn@ukr.net
Журавльова Аліна, Сментина Наталія. Кон’юнктура світового ринку меду та перспективи для України. / А. Журавльова, Н. Сментина. // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д. Балджи (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2019. – № 1(264). – С. 48-62.
У статті розглядаються наукові підходи щодо визначення поняття економічна кон’юнктура ринку у двох контекстах: широкому та вузькому. Пропонується трактування кон’юнктури глобального ринку продукції бджільництва. Визначено місце України на світовому ринку меду за показником валового виробництва продукції бджільництва та відмічена тенденція зростання експорту меду з України та значне перевищення експортних квот. Описано ціновий діапазон на світовому ринку торгівлі медом. Визначені основні імпортери меду у світі та їх частка у світовій структурі імпорту. Зазначені специфічні особливості ринку меду. Виділені особливості українського ринку бджільництва, такі як: дрібнотоварне виробництво, неефективна система збуту, незначна кількість каналів реалізації продукції, відсутність маркетингових розробок і технологій, відсутність інтеграційних процесів, недосконала ринкова інфраструктура. Означена проблема фальсифікації меду та акцентована увага на світових вимогах до якості меду у частині умов виробництва, зберігання, транспортування, реалізації. Визначені фактори, що вплинули на динамічність кон’юнктури світового ринку меду, зокрема відмічається деструктивний вплив факторів макросередовища. Визначені головні завдання макроекономічної політики регулювання галузі, такі як: подальше формування і удосконалення інфраструктури ринку, інформатизація, автоматизація і модернізація галузі, ефективне використання маркетингового інструментарію, розробка довгострокової стратегії розвитку галузі із врахуванням стратегічних зон господарювання. Окреслено перспективи галузі та фактори, які сприятимуть зростанню обсягів виробництва меду. Визначені сильні та слабкі сторони галузі. Запропоновані інструменти державної регуляторної політики галузі, запровадження яких сприятиме активізації та розширенню експортоорінтованого вектору розвитку бджільництва.
кон’юнктура ринку, продукція бджільництва, ринок меду, виробництво, пріоритети, регуляторна політика.
JEL classification: D 490; P 420; Q 130; DOI: 10.32680/2409-9260-2019-1-264-48-52
УДК: 339.13