Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2019, 1, 135-147

Open Access Article

Формування та шляхи розвитку системи заготівлі в аграрному секторі Азербайджану

Оруджевa Хаджар Аждар кизи
дисертант, Гянджінський Державний Університет, e-mail:matlabm@yandex.ru

Цитувати статтю:

Оруджевa Хаджар Аждар кизи. Формування та шляхи розвитку системи заготівлі в аграрному секторі Азербайджану. / Х. Оруджевa // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д.Балджи (голов.ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2019. – № 1(264). – С. 135-147.

Анотація

Для сталого розвитку аграрного сектору економіки необхідно з одним боку збільшити долю галузей, а з іншого – створити необхідні й соціально-важливі галузі продовольчих товарів. Тому держава постійно дотримується і проводить політичну безпеку ефективності і цілеподібності розвитку сільського господарства. Спостереження доводять, що держава зацікавила розвиток економіки сектору економіки і в цьому секторі. Сьогодні розвиток не нафтового сектору забезпечує з однієї сторони продовольчу безпеку країни, а з іншого – надає роботу населенню в селах. Дослідження показує, що до терміну «заготівля в аграрному секторі» існує різне відношення. В азербайджанській мові це слово запозичене з арабської і означає заздалегідь підготовку до певної роботи, вирішення якихось завдань. Але в сучасному економічному понятті значенні цього слова ще ширше. В цілому, коли говориться про «заготовку в аграрному секторі», розуміється покупка країни з виробництва продукції за вигідною ціною сільськогосподарських та виробничих товарів на основі існуючих договорів. На основі такої діяльності в країні формується фонд необхідних продовольчих товарів і сировини. У період заготівлі необхідні потоки, що забезпечуються за рахунок внутрішніх товарів або зовнішнього імпорту. Таким чином, вивчення системи заготівлі в минулому і в нових економічних умовах, на основі численних джерел, вимагає розкриття суті процесу заготівлі, нові тенденції підходу до нього. Історичні дослідження показують, що виникло в старій економічній системі, шлях удосконалення отримав розширення сфери діяльності. Результати пошуку та пропозиції: - вивчення і застосування передового зарубіжного огляду в організації заготовок; - формування стійкої заготовчої системи в аграрному секторі, її розвиток на основі здорової конкуренції та її розширення; - стимулювання фізичних і юридичних осіб виробничих сільськогосподарських товарів, створення умовного для всебічного підвищення їх прибутку.

Ключові слова

аграрний сектор, сталий розвиток, система заготівлі, сільськогосподарські продукти, менеджмент, методологічні основи.

JEL classification: Q 110; DOI: 10.32680/2409-9260-2019-1-264-135-147

УДК: 332.2

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Указ Президента Азербайджанской республики «О дополнительных мерах усовершенствования деятельности рынка сельскохозяйственных и продуктовых товаров». 16 января 2014 год
  2. Мовсумов С.С. Экономический словарь. – Баку: Наука и образование, 2011. – 484 с.
  3. Гулиев Е.А. Аграрная экономика: учебник. – Баку: Кооперация, 2015. – 320 с.
  4. Ибрагимов И.Н.. Экономика аграрного сектора: монография. – Баку: NBS Printing Company, 2016. – 632 с.
  5. Стратегическая дорожная карта о производстве и переработке сельскохозяйственных товаров. 6 декабря 2016 года.
  6. Газета «Республика», 27 декабря 2017 год

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->