Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2019, 2, 63-80
Open Access Article
Євдокімова Ольга
кандидат економічних наук, старший викладач, Одеська державна академія будівництва та архітектури, e-mail:Mamedovna1980@gmail.om
Колеснікова Катерина
кандидат економічних наук, доцент, Одеський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету, e-mail:Ekolesnikova.od@gmail.com
Маліновська Ірина
студентка, Одеський торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету, e-mail:Irinamalinovska97@ukr.net
Євдокімова Ольга, Колеснікова Катерина, Маліновська Ірина. Вплив загроз і ризиків на перспективу розвитку готельно-ресторанного бізнесу в регіоні. / О. Євдокімова, К. Колеснікова, І. Маліновська // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д. Балджи (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2019. – № 2(265). – С. 63-80
Проведенно аналіз щодо основних факторів, генеруючих ризиків готелю на етапі експлуатації: ризику зниження фінансової стійкості, ризику неплатоспроможності. Особливу увагу приділено розгляду теоретичних та практичних підходів щодо сутності економічних ризиків, їх мінімізації в готельно-ресторанному бізнесі. Суттєвий вплив на розвиток готельно-ресторанного бізнесу в регіоні має політична ситуація в країні, яка в результаті призводить до економічних ризиків, втрати економічних вигод та банкрутства. Тому перед керівниками підприємства готельно-ресторанного бізнесу стоїть проблема щодо мінімізації впливу економічних ризиків на фінансову діяльність підприємства, запобігання банкрутству. Теоретичне та практичне обґрунтування методичних підходів щодо сутності економічних ризиків, їх мінімізації є однією із передумов зростання прибутку суб'єктів готельно-ресторанного бізнесу. З поглибленням глобалізації та світових інтеграційних процесів, сучасний готельний бізнес, перебуваючи під впливом зовнішніх і внутрішніх змін, вимушений шукати нові інструменти та методи управління, засновані на системних і комплексних підходах. Успішне функціонування та забезпечення безперервності розвитку підприємств готельного бізнесу є першорядним в умовах ринкової економіки, динамічно невизначеного й нестійкого середовища. Для будь-якої держави необхідно мати належний рівень розвитку готельного бізнесу, адже він сприяє пожвавленню усіх суспільно-економічних контактів та зв'язків, посилює економічний потенціал регіонів, піднімає рейтинг держави, окремих її міст у світовому співтоваристві, є мультиплікатором росту національного доходу, зайнятості та розвитку місцевої інфраструктури, характеризується високим рівнем ефективності і швидкою окупністю інвестицій. Ринкові перетворення в Україні, що супроводилися роздержавленням власності і появою нових структурних одиниць, повинні були привести до підвищення рівня конкуренції між суб'єктами національної економіки. Таким чином, після розвалу Радянського Союзу на ринку готельних послуг України з'явилися приватні підприємства, і всі вони в процесі розвитку конкуренції стали боротися за споживача. Для ефективного управління ресурсним потенціалом підприємства готельного бізнесу, вірогідності його банкрутства та ліквідних ускладнень, залежно від прогнозних значень результатів господарської та фінансової стратегії підприємства використовується моделювання процесу управління стратегічним розвитком підприємства готельного бізнесу з урахуванням його особливостей.
економічні ризики, інфляція, валютний ризик, ризик ліквідності, інноваційний ризик, мінімізація ризиків, готельно-ресторанний бізнес, конкуренція, інновації.
JEL classification: D 810; L 830; DOI: 10.32680/2409-9260-2019-2-265-63-80
УДК: 338.46