Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2019, 5, 125-146
Open Access Article
Кузнецова Інна
доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри менеджменту, Одеський національний економічний університет, e-mail:inna.stream27@gmail.com
Малютенко Олександр
кандидат економічних наук, викладач, Одеський національний економічний університет, e-mail:inna.stream27@gmail.com
Кублікова Тетяна
кандидат економічних наук, професор, Одеський національний економічний університет, e-mail:inna.stream27@gmail.com
Кузнецова І., Малютенко О., Кублікова Т. Технологія використання експертних методів в процесі управління стратегічними ризиками діяльності зернопереробних підприємств. / І. Кузнецова, О. Малютенко, Т. Кублікова // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: М.Д.Балджи (голов.ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет. – 2019. – № 5(268). – С. 125-146.
Проведено критичний аналіз статистичних та аналітичних методів оцінки ризиків. Встановлено їх утруднене використання для оцінки ризик-факторів зовнішнього середовища через обмеженість достовірної інформації, її неповноту та відсутність кількісних вимірювань певної інформації. Доведено найбільш прийнятність експертних методів для оцінки стратегічних ризиків. Під час відбору експертів для врахування їх різної обізнаності запропоновано ввести коефіцієнт компетентності експертів, який складається з двох складових: коефіцієнта ступеню знайомства експерта з проблемою та коефіцієнта аргументованості. Доведено необхідність враховувати специфіку зернопереробної галузі та поведінкові аспекти експертів в джерелах аргументації розрахунку відповідного коефіцієнту. Проведено опитування провідних фахівців 24 зернопереробних підприємств галузі та розраховано середньозважену оцінку за кожним джерелом аргументованості. На цій підставі розроблено шкалу оцінки джерел аргументованості. Її покладено в основу розрахунку коефіцієнту аргументованості. Це дозволяє врахувати обізнаність експертів під час їхнього відбору для проведення оцінки стратегічних ризик-факторів зернопереробного підприємства. Запропоновано процедуру оцінки ступеню впливу ризик-факторів на підприємство в два етапи, що надає змогу врахувати характер факторів та компетентність кожного експерта. Розроблено технологію використання експертних методів в процесі управління стратегічними ризиками діяльності зернопереробних підприємств. Технологія надає можливість з урахуванням специфіки галузі формалізувати: визначення оптимальної кількості експертів, відбір експертів, проведення експертних оцінок, узгодження оцінок експертів. Технологію використання експертних методів для визначення ступеню впливу ризик-факторів в процесі управління стратегічними ризиками формалізовано у вигляді інформограми.
стратегічні ризики, ризик-фактори, експертні методи, технологія управління, процес управління, коефіцієнта аргументованості, коефіцієнт компетентності експертів.
JEL classification: D 810
УДК: 664.7:330