Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2021, 5-6 (282-283), 90-95
Open Access Article
Носаченко Олександр Анатолійович
аспірант кафедри економіки, права та управління бізнесом, Одеський національний економічний університет, м. Одеса, Україна, e-mail: alex.nosachenko@ukr.net, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-3461-5623
Носаченко О. А. Теоретико-методологічні підходи до діагностики резервів підвищення конкурентоспроможності на оптових підприємствах харчової промисловості. Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). Одеса: Одеський національний економічний університет. 2021. № 5-6 (282-283). С.90-95.
Метою дослідження є у визначення ролі діагностики резервів підвищення конкурентоспроможності підприємств, обґрунтуванні її структури шляхом визначення операцій та послідовності їх виконання. Методика базується на використанні аналітичного методу, який спрямований на визначення внутрішніх тенденцій і дозволяє виокремити переваги застосування діагностики для визначення резервів підвищення конкурентоспроможності на підприємствах. Результати. Обґрунтовано, що відмінною рисою діагностики є завдання – оцінити ситуацію на конкретний моментчасу, виявити відхилення та визначити причини, що викликали ці відхилення, тобто виявити причинно-наслідкові зв’язки. Побудована логічна схема діагностики резервів підвищення конкурентоспроможності на підприємствах. Запропоновано визначення ступенів проведення діагностики для оптових підприємств харчової промисловості. Практична значимість. Теоретичні розробки можуть бути використані для виявлення, аналізу та оцінювання резервів на оптових підприємствах харчової промисловості, що дозволить побудувати вдосконалені стратегії розвитку та окреслити подальші перспективи для підвищення рівня конкурентоспроможності.
діагностика, економічна діагностика, етапи економічної діагностики, резерви підприємств, підвищення конкурентоспроможності, принципи економічної діагностики.
JEL classification: B490; M290; L660; DOI: 10.32680/2409-9260-2021-5-6-282-283-90-95
УДК: 65.012.122