Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2021, 9-10 (286-287), 78-85

Open Access Article

Аналіз сучасного стану ринку молокопереробної продукції

Місюк Микола Васильович
доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України директор Навчально-наукового інституту бізнесу і фінансів Подільського державного аграрно-технічного університету, м. Кам’янець-Подільський, Україна, e-mail:miskoalla88@gmail.com, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-2903-7715

Місько Алла Михайлівна
аспірант, Подільський державний аграрно-технічний університет, викладач кафедри фінансів та економіки; Подільського спеціального навчально-реабілітаційного соціально-економічного коледжу м. Кам’янець-Подільський, Україна, e-mail:miskoalla88@gmail.com, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-5429-3545

Цитувати статтю:

Місюк М.В., Місько А.М. Аналіз сучасного стану ринку молокопереробної продукції. Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). Одеса: Одеський національний економічний університет. 2021. № 9-10 (286-287). С. 78-85.

Анотація

Метою даного дослідження є аналіз стану виробництва, реалізація продукції молочного скотарства, висвітлення основних проблем досліджуваної галузі, розроблення напрямів вирішення зазначених в даному дослідженні проблем розвитку молочного скотарства в Україні. Методика дослідження. Спираючись на діалектичний метод пізнання, використано загальнонаукові методи дослідження, а саме: абстрактно-логічний, монографічний, порівняльного аналізу, а також системний підхід. Результати. У статті розглянуто сучасний стан та тенденції розвитку молочного скотарства в Україні, динаміку поголів’я великої рогатої худоби, проаналізовано виробництво та реалізацію молока, досліджено їхню структуру. Визначено головні проблемні місця галузі. Практична значущість. Визначення системних проблем розвитку галузі, заходів щодо підвищення конкурентоспроможності виробництва молочних продуктів та напрямів зміцнення конкурентних позицій України, що призведе до підвищення конкурентоспроможності української молочної продукції на ринку

Ключові слова

молочне скотарство; тваринництво; молоко, виробництво, споживання, продуктивність.

JEL classification: Q100; DOI: 10.32680/2409-9260-2021-9-10-286-287-78-85

УДК: 637.1.3

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Аверчева Н.О. Підвищення якості молока як основа конкурентоспроможності продукції на Європейському ринку. Агросвіт. 2019. №22. С. 19-30
  2. Джеджула В.В., Єпіфанова І.Ю., Дзюбко М.Ю. Напрями підвищення ефективності діяльності підприємств молочної галузі. Інвестиції: практика та досвід. 2018. № 11. С. 12–14.
  3. Карпенко В. Л. Аналіз стану розвитку молокопереробної галузі України. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки . 2020. №5. С. 90-101.
  4. Керанчук Т.Л. Молочна галузь України: перспективи і проблеми розвитку. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 2017. № 3(08). С. 133–136. URL : http://www. easterneurope-ebm.in.ua/journal/8_2017/25.pdf. (дата звернення 15.10.2021)
  5. Мамчур В. А. Інституційно-економічний механізм розвитку ринку молока і молокопродуктів. Економіка АПК. 2017. № 4. С. 41-49.
  6. Машкін М. І., Париш Н. М. Технологія молока і молочних продуктів. Навчальне видання. Київ. Вища освіта, 2006. 351 с.
  7. Місюк М. В. Заходим М. В. Становлення та розвиток регіонального ринку молока. Науковий вісник Одеського національного університету. Серія : Економіка. 2014. Т. 19, Вип. 3(1). С. 199-204.
  8. Мошковська О. А. Аналіз сучасного стану молокопродуктового підкомплексу України, проблем його розвитку та шляхів їх вирішення. Агросвіт. 2019. № 18. С. 16–23.
  9. Свідерська І. М., Варченко О. О. Удосконалення системи управління фінансовими ресурсами вітчизняних молокопереробних підприємств. Інноваційна економіка. 2017. № 9-10. С. 118-124.
  10. Степанчук С.О., Єфісько Ю.Ю. Стан та перспективи розвитку молочного ринку України. Економіка та держава. 2018. № 5. С. 99–102.
  11. Тваринництво України 2020 р. : статистичний щорічник. URL : http://www.ukrstat. gov.ua/ (дата звернення: 22.01.2021).
  12. Тивончук С.В., Тивончук Я.О., Павлоцька Т.П. Розвиток ринку виробництва молока в Україні в контексті євроінтеграційних процесів. Економіка АПК. 2017. № 4. С. 25–31.
  13. Тюха І. В., Стеценко О. Д. Стан та тенденції розвитку вітчизняного ринку молока та молочних продуктів. Ефективна економіка. 2017. № 3. URL :http://www.m.nayka.com. ua/?op=1&j=efektyvna-ekonomika&s=ua&z=5427. (дата звернення: 22.01.2021).

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->