Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2022, 5-6 (294-295), 114-119
Open Access Article
Румянцева Ірина Богданівна
асистентка кафедри готельно-ресторанної та курортної справи, факультету туризму, Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника, м. Івано-Франківськ, Україна, e-mail: rumjantseva@ukr.net, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-9940-3648
Мендела Євгенія Миколаївна
асистентка кафедри готельно-ресторанної та курортної справи, факультету туризму, Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника, м. Івано-Франківськ, Україна, e-mail: zenjamendela3@ukr.net, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-0846-6449
Румянцева І. Б., Мендела Є. М. Роль якісних продуктів харчування в сучасному раціоні людини. Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). Одеса: Одеський національний економічний університет. 2022. № 5-6 (294-295). С. 114-119.
Метою даної статті є дослідження впливу вживання якісної їжі на організм людини та правильно організованого раціону. Виявлено незадовільну якість продовольчої продукції, яку споживають українці, а також низький рівень знань щодо раціону харчування. Стаття присвячена дослідженню актуальності основних принципів здорового, збалансованого харчування людини, якості продуктів харчування, користі та шкоди від вживання продуктiв харчування. Методика. При вирішенні поставлених завдань нами використано ряд методів дослідження: методи статистичного аналізу – для оцінки стану організму людини при споживання корисних, якісних продуктів харчування, а також методи аналізу та синтезу, порівняльних характеристик щодо проблем харчування. Результати. У статті проаналізовано вплив харчування та якості продуктів на здоров’я людини, особливо важливо це стало в період пандемії. Визначено основні проблеми з якими стикаються люди, через те, що споживають не корисні продукти харчування щодня та запропоновано вживання продуктів харчування, які позитивно впливають на діяльність організму і завдяки щоденному вживанню таких продуктів харчування знижується ризик виникнення хронічних захворювань. Практична значимість результатів дослідження полягає у наступному: використання принципів здорового, збалансованого харчування людини; моніторинг якості продуктів харчування; пропагування здорового способу життя, що досягається збалансованим раціоном харчування, цьому повинні сприяти й різноманітні соціально-економічні програми.
харчові продукти, здорове харчування, збалансоване харчування, раціон людини, здоров’я людини, якісні продукти харчування.
JEL classification: Z390; DOI: 10.32680/2409-9260-2022-5-6-294-295-114-119
УДК: 612.392-021.465:613.2’06