Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2022, 5-6 (294-295), 114-119

Open Access Article

Роль якісних продуктів харчування в сучасному раціоні людини

Румянцева Ірина Богданівна
асистентка кафедри готельно-ресторанної та курортної справи, факультету туризму, Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника, м. Івано-Франківськ, Україна, e-mail: rumjantseva@ukr.net, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-9940-3648

Мендела Євгенія Миколаївна
асистентка кафедри готельно-ресторанної та курортної справи, факультету туризму, Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника, м. Івано-Франківськ, Україна, e-mail: zenjamendela3@ukr.net, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-0846-6449

Цитувати статтю:

Румянцева І. Б., Мендела Є. М. Роль якісних продуктів харчування в сучасному раціоні людини. Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). Одеса: Одеський національний економічний університет. 2022. № 5-6 (294-295). С. 114-119.

Анотація

Метою даної статті є дослідження впливу вживання якісної їжі на організм людини та правильно організованого раціону. Виявлено незадовільну якість продовольчої продукції, яку споживають українці, а також низький рівень знань щодо раціону харчування. Стаття присвячена дослідженню актуальності основних принципів здорового, збалансованого харчування людини, якості продуктів харчування, користі та шкоди від вживання продуктiв харчування. Методика. При вирішенні поставлених завдань нами використано ряд методів дослідження: методи статистичного аналізу – для оцінки стану організму людини при споживання корисних, якісних продуктів харчування, а також методи аналізу та синтезу, порівняльних характеристик щодо проблем харчування. Результати. У статті проаналізовано вплив харчування та якості продуктів на здоров’я людини, особливо важливо це стало в період пандемії. Визначено основні проблеми з якими стикаються люди, через те, що споживають не корисні продукти харчування щодня та запропоновано вживання продуктів харчування, які позитивно впливають на діяльність організму і завдяки щоденному вживанню таких продуктів харчування знижується ризик виникнення хронічних захворювань. Практична значимість результатів дослідження полягає у наступному: використання принципів здорового, збалансованого харчування людини; моніторинг якості продуктів харчування; пропагування здорового способу життя, що досягається збалансованим раціоном харчування, цьому повинні сприяти й різноманітні соціально-економічні програми.

Ключові слова

харчові продукти, здорове харчування, збалансоване харчування, раціон людини, здоров’я людини, якісні продукти харчування.

JEL classification: Z390; DOI: 10.32680/2409-9260-2022-5-6-294-295-114-119

УДК: 612.392-021.465:613.2’06

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Архіпов В.В., Іванникова Т.В., Архіпова В.А. Ресторанна справа асортимент, технологія і управління якістю продукції в сучасному ресторані. 2-ге видання: Навч. посіб. К.: Центр учбової літератури. Фірма «Інкос», 2008. 384 с.
  2. Москоні Ліса Їжа для мозку. Наука розумного харчування / пер. з англ. Валерія Глінка. К.: Наш формат, 2019. 336 с.
  3. Сирохман І.В. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення: Навч. посіб. К.: Центр учбової літератури, 2009. 544 с.
  4. Здоровое питание. URL: https://polyclinika.ru/zdorovoe-pitanie/ (дата звернення 07.06.2022).
  5. Прості правила здорового харчування, яких може дотримуватися кожен. URL: https:// www.rbc.ua/ukr/lite/eda/prostye-pravila-zdorovogo-pitaniya-kotoryh-1578439440.html (дата звернення 07.06.2022).
  6. Таблиця калорійності. URL: https://blog.tablycjakalorijnosti.com.ua/shho-take-korysniharchovi- zvychky-ta-yak-perejty-na-zdorove-harchuvannya/ (дата звернення 08.06.2022).
  7. Чому саме зараз вам потрібне збалансоване харчування. Пояснення і меню. URL: https://life.pravda.com.ua/health/2020/03/26/240351/ (дата звернення 07.06.2022).
  8. Шемета О.О., Дожук К.М. Функціональне харчування – новий підхід до здорового способу життя. Ліки України, 2015. №1 (186), 26–29.
  9. How to follow a healthful diet. URL: https://www.medicalnewstoday.com/articles/153998 (дата звернення 09.06.2022). 33
  10. The importance of eating well during the coronavirus pandemic. URL: https://coronavirus. beyondblue.org.au/Managing-my-daily-life/Coping-with-isolation-and-being-at-home/theimportance- of-eating-well-during-the-coronavirus-pandemic (дата звернення 27.06.2022).

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->