Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2022, 11-12 (300-301), 123-130
Україна у системі глобальної продовольчої безпеки: ринок зернових
Цимбал Людмила Іванівна
доктор економічних наук, професор, професор кафедри міжнародної економіки, Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, м. Київ, Україна, e-mail: l.tsimbal@ukr.net, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-0873-9227
Черницька Тетяна Володимирівна
кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри міжнародної економіки, Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, м. Київ, Україна, e-mail: t_chernytska@kneu.edu.ua, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-2660-5529
Цитувати статтю:
Цимбал Л. І., Черницька Т. В. Україна у системі глобальної продовольчої безпеки: ринок зернових. Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). Одеса: Одеський національний економічний університет. 2022. № 11-12 (300-301). С. 123-130.
Анотація
Метою статті визначено характеристику особливостей ключових напрямів розвитку агропромислового
ринку України в умовах військового стану та його місця в системі глобальної продовольчої безпеки. Ринок зернових є одним
із найбільш важливих у системі продовольчої безпеки, а одним із ключових постачальників на світовому ринку була саме
Україна, можливості якої значно обмежилися у зв’язку з війною. Важливим кроком до покращення ситуації з проблемою
голоду в світі є формування можливостей задля ефективного функціонування світового ринку зерна. Крім того, для
України агропромисловий комплекс став одним із пріоритетних в структурі експорту в 2022 році, обійшовши лідера
2021 року – металургію. Агропромисловий комплекс, не зважаючи на війну в Україні, є одним із найбільш динамічних та
перспективних у своєму розвитку. Формування зернового коридору в рамках зернової ініціативи призвело до покращення
можливостей українського експорту. У статті досліджено також структуру торгівельних партнерів України, які були
переглянуті з початком війни. Визначено, що на перше місце серед торговельних партнерів України вийшов Європейський
Союз, який у тому числі частково забезпечує логістичне сполучення у рамках зернової ініціативи.
Ключові слова
агропродовольча продукція, ринок зернових, експорт агропродовольчої продукції, світовий ринок, відбудова економіки, продовольча безпека.
JEL classification: F010; F180; F500; Q190; DOI: 10.32680/2409-9260-2022-11-12-300-301-123-130
УДК: 351.863:338.439
Література
- A trade hope. The role of the Black Sea grain initiative in bringing Ukrainian grain to the world. URL: https://unctad.org/system/files/official-document/osginf2022d6_en.pdf
- Food Outlook. Biannual Report on Global Food Markets. URL: https://www.fao.org/3/
cc2864en/cc2864en.pdf
- WHEAT. URL: https://www.fao.org/3/cb9427en/cb9427en_wheat.pdf
- Дашборд щодо експорту України. URL: https://export.gov.ua/722-Dashbord_eksportu_
ukraini
- Дашко І. М. Дослідження основних методів оцінювання рівня конкурентоспроможності
підприємств. Економіка та держава. 2020. № 5. С. 108-110.
- Ініціативи для відновлення економіки, розвитку підприємництва та експорту України.
(2022). URL: https://business.diia.gov.ua/economic-recovery (дата звернення 18.12.2022).
- Зварич Р. Є. Підвищення конкурентоспроможності агропромислового комплексу
Тернопільської області в умовах євроінтеграції. Бізнес Інформ. 2021. № 4. С. 142-147.
- Злидник М. І. Міжнародна оцінка конкурентоспроможності вітчизняної продовольчої
продукції. Інтелект XXI. 2020. № 3. С. 26-31.
- Зовнішня торгівля України товарами у 2021 році. URL: https://ukrstat.gov.ua/express/
expr2022/02/14.pdf. (дата звернення 18.12.2022).
- Котикова О. І., Бабич М. М. Стан проблеми розвитку обслуговуючої кооперації у
сільському господарстві України. Кооперативні читання: 2013 рік: матеріали всеукр. наук.-
практ. конф. (Житомир, 4–6 квіт. 2013 р.). Житомир: ЖНАЕУ, 2013. С. 47–57.
- Кукель Г. С. Підвищення конкурентоздатності аграрного виробництва в умовах
глобалізації. Економіка і організація управління. 2021. № 4. С. 198-207.
- Малік М. Й., Нужна О. А. Конкурентоспроможність аграрних підприємств:
методологія і механізми: монографія. Київ: ННЦ ІАЕ, 2007. 270 с.
- Мукан О. В. Концептуальні засади оцінювання конкурентоспроможності
підприємства в умовах виходу на нові міжнародні ринки. Management and entrepreneurship
in Ukraine: the stages of formation and problems of development. 2021. № 3. С. 91-98.
- Степаненко С. В. Обґрунтування показників та критеріїв аналізу
конкурентоспроможності аграрної продукції на міжнародних ринках. Український журнал
прикладної економіки та техніки. 2021. № 4. С. 121-131.
- Хачатрян В. В. Діагностика конкурентоспроможності в контексті реалізації
міжнародної стратегії розвитку підприємства. Вісник Хмельницького національного
університету. 2021. № 6(1). С. 101-105.
- Черницька Т.В., Іоніцой-Доценко Є.Ю., Петрикей О.Ю. Діджиталізація
агропромислового комплексу на прикладі цукрової галузі. Стратегія економічного розвитку
України. Випуск 49. К.: КНЕУ. 2021. C. 92-110.