Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2023, 1-2 (302-303), 100-107

Open Access Article

Моделювання управлінських рішень на підприємствах ресторанного бізнесу

Бедрадіна Ганна Костянтинівна
кандидат економічних наук, доцент кафедри туристичного та готельно-ресторанного бізнесу, Одеський національний економічний університет, Одеса, Україна, e-mail: annaconst16@ukr.net, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0001-8202-8709

Мостова Катерина Антонівна
аспірант кафедри менеджменту організацій Одеський національний економічний університет Одеський національний економічний університет, Одеса, Україна, e-mail: kmostova97@gmail.com, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-6394-9497

Цитувати статтю:

Бедрадіна Г. К., Мостова К. А. Моделювання управлінських рішень на підприємствах ресторанного бізнесу. Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). Одеса: Одеський національний економічний університет. 2023. № 1-2 (302-303). С. 100-107.

Анотація

Стаття присвячена актуальним питанням щодо удосконалення прийняття управлінських рішень на підприємствах ресторанного бізнесу. Важливою передумовою підвищення ефективності управління є процеси моделювання та прогнозування, аналіз умов прийняття, реалізації й контролю за виконанням управлінських рішень. В статті розглянуто класифікація управлінських рішень. Доведено, що процесний підхід в менеджменті ресторанного бізнесу дозволить приймати ефективні рішення в умовах дефіциту часу та зростаючого обсягу інформації. В умовах конкуренції, зниження обсягів споживання послуг, керівництву підприємств необхідно приймати обґрунтовано об'єктивні рішення в ситуаціях виключної складності. На основі узагальнення теоретичних досліджень в статі запропоновано удосконалена модель процесу прийняття, реалізації й контролю за виконанням управлінських рішень.

Ключові слова

управлінські рішення, підприємство, бізнес-процеси, ресторанний бізнес, моделювання.

JEL classification: М110; DOI: 10.32680/2409-9260-2023-1-2-302-303-100-107

УДК: 658.5.012.1

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Зятюк С. Как працювали-виживали українські ресторани, бари та кав'ярні у 2022 році: промовисте дослідження. URL: https://24tv.ua/business/yakim-buv-2022-rik-dlya-ukrayinskih-kafe-bariv-restoraniv-2022_ n2228187
  2. Ареф’єв С. О., Поцелуйко В.А. Бізнес-процеси підприємства: сутність та класифікація. Формування ринкових відносин в Україні. 2017. № 12. С. 89-93. URL: http://nbuv.gov.ua/ UJRN/frvu_2017_12_19
  3. Крамар М. С., Щербак В. Г. Оптимізація управління бізнес-процесами підприємств в Україні. Актуальні проблеми інноваційного розвитку кластерного підприємництва в Україні : матеріал III-ої Всеукр. наук.-практ. конф. Київ : КНУТД, 2019. С. 86–92.
  4. Литюга Ю. В. (2018). Інноваційні методи удосконалення бізнес-процесів. Еconomy of enterprise: theory and experience, VII International Scientific and Practical Conference (С. 103–105). Kyiv, Krakow, Praha, Nairobi: National Economic University named after Vadym Hetman. Krakow. Nairobi (IDIA).
  5. Юрчук Н. П. Інформаційні системи і технології як інновація у системі управління бізнес-процесами. Ефективна економіка. 2018. № 5. URL: http://www.economy.nayka.com. ua/?op=1&z=6323
  6. Дикань В. Л., Єлагін Ю. В. Інноваційні тенденції розвитку бізнес-процесів приміських пасажирських перевезень. Вісник економіки транспорту і промисловості. 2016. Вип. 53, С. 9–14.
  7. Радченко, Я. Ю., Гузенко, Г. М., Кривошеєва, Н. М. Інноваційний імідж підприємств сфери туристичних послуг. В Сучасні тренди розвитку сервісної економіки: європейський досвід та стратегічні перспективи в Україні, ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція Торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного університету. 2019. C. 113–115
  8. Lemaska-Majdzik, A., Okrеglicka, М. (2015). Identification of Business Processes in an Enterprise Management. In Economic Prospects in the Context of Growing Global and Regional Interdependencies, Proceedings of the 22nd International Economic Conference. Pp. 394–403.
  9. Marques Santos, A., Madrid, C., Haegeman, K. and Rainoldi, A., Behavioural changes in tourism in times of Covid-19, EUR 30286 EN, Publications Office of the European Union, Luxembourg. 2020. doi:10.2760/00411, JRC121262.
  10. Najib M., Abdul Rahman A.A., Fahma F. Business Survival of Small and Medium- Sized Restaurants through a Crisis: The Role of Government Support and Innovation. Sustainability. 2021. DOI: https://doi.org/10.3390/su131910535
  11. Кармінська-Бєлоброва М., Шматько Н., Пантелєєв М. Прийняття управлінських рішень, як інструмент підвищення ефективності управління. Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки). 2020 Вип. 2. С. 81–85. URL: es_bulletin_2020_2.pdf (kpi.kharkov.ua)
  12. Погорєлова Т. О., Андренко К. В., Новікова Ю. Г. Менеджмент підприємств у сучасних умовах ведення господарської діяльності. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки). Збірник наукових праць. 2018. № 19 С. 116−120.
  13. Босовська М., Бовш Л., Антонюк І. Ресторанні тактики: антипандемічний кейс. Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. 2021. № 2. С. 113-132. URL: http://zt.knute. edu.ua/files/2021/02(115)/10.pdf
  14. Klymchuk, A., Postova, V., Moskvichova, O., & Hryhoruk, I. Crisis management of restaurant business in modern conditions. Journal of Environmental Management & Tourism. 2021. № 12(4). C. 977-985.
  15. Vizzoto, F.; Tessitore, S.; Iraldo, F.; Testa, F. Passively concerned: Horeca managers’ recognition of theimportance of food waste hardly leads to the adoption of more strategies to reduce it. Waste Manag. 2020. № 107. С. 266–275. URL: Passively concerned: Horeca managers’ recognition of the importance of food waste hardly leads to the adoption of more strategies to reduce it. ScienceDirect

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->