Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2023, 1-2 (302-303), 100-107
Моделювання управлінських рішень на підприємствах ресторанного бізнесу
Бедрадіна Ганна Костянтинівна
кандидат економічних наук, доцент кафедри туристичного та готельно-ресторанного бізнесу, Одеський національний економічний університет, Одеса, Україна, e-mail: annaconst16@ukr.net, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0001-8202-8709
Мостова Катерина Антонівна
аспірант кафедри менеджменту організацій Одеський національний економічний університет Одеський національний економічний університет, Одеса, Україна, e-mail: kmostova97@gmail.com, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-6394-9497
Цитувати статтю:
Бедрадіна Г. К., Мостова К. А. Моделювання управлінських рішень на підприємствах ресторанного бізнесу. Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). Одеса: Одеський національний економічний університет. 2023. № 1-2 (302-303). С. 100-107.
Анотація
Стаття присвячена актуальним питанням щодо удосконалення прийняття управлінських рішень на
підприємствах ресторанного бізнесу. Важливою передумовою підвищення ефективності управління є процеси
моделювання та прогнозування, аналіз умов прийняття, реалізації й контролю за виконанням управлінських рішень.
В статті розглянуто класифікація управлінських рішень. Доведено, що процесний підхід в менеджменті ресторанного
бізнесу дозволить приймати ефективні рішення в умовах дефіциту часу та зростаючого обсягу інформації. В умовах
конкуренції, зниження обсягів споживання послуг, керівництву підприємств необхідно приймати обґрунтовано об'єктивні
рішення в ситуаціях виключної складності. На основі узагальнення теоретичних досліджень в статі запропоновано
удосконалена модель процесу прийняття, реалізації й контролю за виконанням управлінських рішень.
Ключові слова
управлінські рішення, підприємство, бізнес-процеси, ресторанний бізнес, моделювання.
JEL classification: М110; DOI: 10.32680/2409-9260-2023-1-2-302-303-100-107
УДК: 658.5.012.1
Література
- Зятюк С. Как працювали-виживали українські ресторани, бари та кав'ярні у 2022
році: промовисте дослідження. URL:
https://24tv.ua/business/yakim-buv-2022-rik-dlya-ukrayinskih-kafe-bariv-restoraniv-2022_
n2228187
- Ареф’єв С. О., Поцелуйко В.А. Бізнес-процеси підприємства: сутність та класифікація.
Формування ринкових відносин в Україні. 2017. № 12. С. 89-93. URL: http://nbuv.gov.ua/
UJRN/frvu_2017_12_19
- Крамар М. С., Щербак В. Г. Оптимізація управління бізнес-процесами підприємств в
Україні. Актуальні проблеми інноваційного розвитку кластерного підприємництва в Україні
: матеріал III-ої Всеукр. наук.-практ. конф. Київ : КНУТД, 2019. С. 86–92.
- Литюга Ю. В. (2018). Інноваційні методи удосконалення бізнес-процесів. Еconomy
of enterprise: theory and experience, VII International Scientific and Practical Conference (С.
103–105). Kyiv, Krakow, Praha, Nairobi: National Economic University named after Vadym
Hetman. Krakow. Nairobi (IDIA).
- Юрчук Н. П. Інформаційні системи і технології як інновація у системі управління
бізнес-процесами. Ефективна економіка. 2018. № 5. URL: http://www.economy.nayka.com.
ua/?op=1&z=6323
- Дикань В. Л., Єлагін Ю. В. Інноваційні тенденції розвитку бізнес-процесів приміських
пасажирських перевезень. Вісник економіки транспорту і промисловості. 2016. Вип. 53, С.
9–14.
- Радченко, Я. Ю., Гузенко, Г. М., Кривошеєва, Н. М. Інноваційний імідж підприємств
сфери туристичних послуг. В Сучасні тренди розвитку сервісної економіки: європейський
досвід та стратегічні перспективи в Україні, ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція
Торговельно-економічний коледж Київського національного торговельно-економічного
університету. 2019. C. 113–115
- Lemaska-Majdzik, A., Okrеglicka, М. (2015). Identification of Business Processes in
an Enterprise Management. In Economic Prospects in the Context of Growing Global and
Regional Interdependencies, Proceedings of the 22nd International Economic Conference. Pp.
394–403.
- Marques Santos, A., Madrid, C., Haegeman, K. and Rainoldi, A., Behavioural changes
in tourism in times of Covid-19, EUR 30286 EN, Publications Office of the European Union,
Luxembourg. 2020. doi:10.2760/00411, JRC121262.
- Najib M., Abdul Rahman A.A., Fahma F. Business Survival of Small and Medium-
Sized Restaurants through a Crisis: The Role of Government Support and Innovation.
Sustainability. 2021. DOI: https://doi.org/10.3390/su131910535
- Кармінська-Бєлоброва М., Шматько Н., Пантелєєв М. Прийняття управлінських
рішень, як інструмент підвищення ефективності управління. Вісник Національного
технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (економічні науки). 2020 Вип. 2. С. 81–85. URL: es_bulletin_2020_2.pdf (kpi.kharkov.ua)
- Погорєлова Т. О., Андренко К. В., Новікова Ю. Г. Менеджмент підприємств у
сучасних умовах ведення господарської діяльності. Вісник Національного технічного
університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки). Збірник наукових
праць. 2018. № 19 С. 116−120.
- Босовська М., Бовш Л., Антонюк І. Ресторанні тактики: антипандемічний кейс.
Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. 2021. № 2. С. 113-132. URL: http://zt.knute.
edu.ua/files/2021/02(115)/10.pdf
- Klymchuk, A., Postova, V., Moskvichova, O., & Hryhoruk, I. Crisis management of
restaurant business in modern conditions. Journal of Environmental Management & Tourism.
2021. № 12(4). C. 977-985.
- Vizzoto, F.; Tessitore, S.; Iraldo, F.; Testa, F. Passively concerned: Horeca managers’
recognition of theimportance of food waste hardly leads to the adoption of more strategies to
reduce it. Waste Manag. 2020. № 107. С. 266–275. URL: Passively concerned: Horeca managers’
recognition of the importance of food waste hardly leads to the adoption of more strategies to
reduce it. ScienceDirect