Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2023, 5-6 (306-307), 109-115

Open Access Article

Особливості концепції lean six sigma

Орленко Ольга Михайлівна
кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економіки підприємства та організації підприємницької діяльності, Одеський національний економічний університет, м. Одеса, Україна, e-mail: orlenko20022015@gmail.com, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-8814-4476

Афанасьєва Вероніка
здобувач IV курсу кафедри економіки підприємства та організації підприємницької діяльності Одеського національного економічного університету, м. Одеса, Україна, e-mail: af.nika.d.123@gmail.com

Цитувати статтю:

Орленко О. М., Афанасьєва В. Д. Особливості концепції lean six sigma. Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). Одеса: Одеський національний економічний університет. 2023. № 5-6 (306-307). С. 109-115.

Анотація

У статті розглянуто сутність та особливості методики покращення бізнес-процесів на підприємствах Lean Six Sigma. Метою статті є дослідження ключових аспектів і особливостей Lean Six Sigma для покращення якості та підвищення ефективності виробничих процесів на підприємствах. Для досягнення поставленої мети використано методи аналізу, аналогії та порівняння. Розглянуто покладені в основу Lean Six Sigma підходи до управління якістю: Lean management та Six Sigma. Проаналізовано недоліки окремих концепцій та переваги їх синтезу. Визначено роль Lean Six Sigma у сучасному бізнесі. Практична значимість дослідження полягає у наданні рекомендацій для організацій щодо впровадження цієї концепції з метою покращення якості своїх процесів, досягнення успіху та конкурентних переваг.

Ключові слова

Lean Six Sigma, ощадливе управління, шість сигм, процеси, управління, якість, вдосконалення, підприємство.

JEL classification: L230; DOI: 10.32680/2409-9260-2023-5-6-306-307-109-115

УДК: 658:334.012:005

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Кузнецова І., Горбатюк В. Формування конкурентної стратегії лідирування за витратами на засадах бережливого виробництва. Науковий вісник Одеського національного економічного університету. 2018. № 11. С. 119-136. URL: http://n-visnik.oneu.edu.ua.
  2. Łukasz Dekier. The Origins and Evolution of Lean Management System. Journal of International Studies. 2012. Vol. 5. № 1. Рp. 46-51. DOI: http://dx.doi.org/.
  3. Фадєєва І. Г., Орлова Н. В., Макарова В. В. Моделювання бізнес-процесів організації: сутність, складові та методологія впровадження в умовах формування глобальної економіки стійкого розвитку. Академічні візії. 2023. № 17. URL: https://academy-vision.org/.
  4. Дубницький В. І., Науменко Н. Ю., Нефедова О. Г. Використання сучасного інструментарію формування конкурентоспроможності підприємства в умовах цифрової трансформації економіки. Цифрова економіка як фактор економічного зростання держави : колективна монографія. Херсон, Гельветика, 2021. С. 238-258.
  5. Madhani, P. M. Performance Optimisation of Retail Industry: Lean Six Sigma Approach. ASBM Journal of Management. 2020. Vol. 13. № 1. Рp. 74-91. URL: https://ssrn.com/abstract.
  6. Sunder M. V. Synergies of Lean Six Sigma. The IUP Journal of Operations Management. 2013. Vol. XII. № 1. Рp. 21-31.
  7. Бондаренко С. М. Система «бережливе виробництво плюс шість сигм» як інструмент підвищення якості бізнес-процесів та сталого розвитку підприємства. Інвестиції: практика та досвід. 2022. № 17. С. 62-67.
  8. Гришина Н. В., Гришина Л. О., Звіришина І. М. Логістичне управління підприємствами транспортної системи. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 2018. № 1 (12). С. 148-154.
  9. Зеленко О. М. Підходи до управління інструментами логістики в сільськогосподарських підприємствах. Економічний часопис Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. 2018. № 4 (16). С. 55-63. DOI: https://doi.org/.
  10. Баранов В. В. Виникнення, розвиток та сучасні підходи лін-менеджменту. Грааль науки. 2021. № 1. С. 76-82. DOI: https://doi.org/.
  11. A Brief History of Lean. Lean Enterprise Institute. URL: https://www.lean.org/explore-lean/ a-brief-history-of-lean/ (дата звернення 02.04.2023).
  12. Council for Six Sigma Certification, Craig Joseph Setter. Six Sigma: A Complete Step-by- Step Guide. 2018. 828 p. URL: https://www.sixsigmacouncil.org/wp-content/uploads/2018/08/.
  13. Лазаренко Ю. О., Гарафонова О. І. Особливості формування системи управління якістю продукції бізнес-організації на базі концепції «шість сигм». Професійний менеджмент в сучасних умовах розвитку ринку : матеріали Х міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 1 лист. 2021 р.). Харків, 2021. С. 303-305.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->