Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2023, 10 (311), 53-59

Open Access Article

Управління стратегічним розвитком підприємств олійно-жирової галузі на засадах TQM

Балабаш Ольга Сергіївна
кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри менеджменту організацій, Одеський національний економічний університет, м. Одеса, Україна, e-mail: balabash.olga@gmail.com, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-5794-1309

Лисак Лілія Олександрівна
студентка ІI курсу магістратури, Одеський національний економічний університет, м. Одеса, Україна, e-mail: lysak1707@gmail.com, ORCID ID: https://orcid.org/0009-0006-3620-105X

Цитувати статтю:

Балабаш О. С., Лисак Л. О. Управління стратегічним розвитком підприємств олійно-жирової галузі на засадах TQM. Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). Одеса: Одеський національний економічний університет. 2023. № 10 (311). С. 53-59.

Анотація

Метою даної статті є розвиток методичних засад стратегічного управління розвитком підприємств олійно-жирової галузі на основі комплексного використання інструментів TQM. У процесі дослідження використано: метод аналізу рядів динаміки (для аналізу динаміки експорту олії), контрольний листок (для систематизації даних щодо наявних дефектів у процесі виробництва), діаграма Парето(для визначення найбільш важливих факторів зниження якості продукції), діаграма Ісікави (для проведення причинно-наслідкового аналізу проблем якості продукції). На основі дослідження тенденцій розвитку галузі з використанням методу аналізу рядів динаміки обґрунтовано доцільність розвитку методичного інструментарію розробки управлінських рішень, направлених на реалізацію потенціалу розвитку у довгостроковій перспективі. З метою комплексного аналізу дефектів виробництва продукції олійно-жирового підприємства використано інструменти TQM. Визначено перелік дефектів, їх кількість та вагу серед усіх відхилень. Застосовано діаграму Парето для визначення головних проблем у сфері управління якістю на підприємстві. Виявлено, що основними проблемами є відсутність системи попереджувальних заходів та застаріле обладнання на виробничій лінії. Використано діаграму Ісікави для причинно-наслідкового аналізу і визначено, що найбільший вплив на якість продукції мають персонал та стан обладнання. Для розвязання цих проблем запропоновано впровадити систему попереджувальних заходів, таких як навчання персоналу у сфері управління якістю та лабораторний контроль на всіх етапах виробництва. Розвинуто методичні підходи до стратегічного управління розвитком підприємств олійно-жирової галузі з використанням інструментів TQM. Дослідження показує, що комбінування контрольного листа, діаграми Парето та діаграми Ісікави покращує аналіз та створює підґрунтя для стратегічного управління розвитку підприємства.

Ключові слова

стратегічне управління; управління розвитком підприємства; стратегічне управління підприємством; стратегія розвитку підприємства; методи стратегічного управління розвитком; менеджмент якості; інструменти TQM; діаграма Парето; діаграма Ісікави, підприємства АПК, підприємства олійно-жирової галузі.

JEL classification: L660; DOI: 10.32680/2409-9260-2023-10-311-53-59

УДК: 330.34.01

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Oilseeds: World Markets and Trade. URL: https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/ oilseeds.pdf (дата звернення: 18.07. 2023).
  2. Makarchuk Oksana Sunflower oil market in Ukraine: state and challenges. Економіка і управління бізнесом. 2022. №2. . URL:http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Bioeconomy/ article/view/16348 (дата звернення: 12.09. 2023).
  3. Тенденції та перспективи виробництва олійних культур в Україні й аналіз експорту олії. URL: http://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/20517-tendentsii-taperspektyvy- vyrobnytstva-oliinykh-kultur-v-ukraini-i-analiz-eksportu-olii.html (дата звернення: 03.09. 2023).
  4. У 2023 значно зросла переробка соняшника на вітчизняних потужностях URL:https://elevatorist.com/novosti/17198-u-2023-znachno-zroslo-virobnitstvo-sonyashnika-navitchiznyanih- potujnostyah--ukroliyaprom (дата звернення: 12.09. 2023).
  5. Балабаш О. С., Кузнецова І. О. Розвиток бізнес-стійкості підприємств олійно- жирової галузі України. Актуальні проблеми менеджменту: теоретичні і практичні аспекти. Матеріали міжнар.наук.-практ.конф., м. Одеса, 2013. С. 174-177.
  6. Траченко Л. А. Підхід до управління якістю продукції на підприємствах харчової промисловості. Економіка розвитку. 2008. №2. С. 95-98.
  7. Сучасні технології управління: монографія / за заг. ред. док. екон. наук, професора І. О. Кузнецової, канд. екон. наук, доцента О. С. Балабаш. Харків: «Діса плюс», 2023. 320 с.
  8. Резнік А. В., Березіна Л.М. Діаграма Парето як інструмент контролю витрат у сільськогосподарському підприємстві. Perspectives of world science and education: Abstracts of the 2nd International scientific and practical conference. CPN Publishing Group. Osaka, Japan. 2019. Pp. 284-289. URL: http://sciconf.com.ua.
  9. Кузнецова І. О., Карпенко Ю.В. Управлiння якiстю. ПромАрт:2018.264 с.
  10. Кузнецова І. О., Карпенко Ю.В. Розвиток процесного підходу у концепції загального менеджменту якості. Вісник соціально-економічних досліджень.2012.№ 2. С. 121-127.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->