Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2024, 3-4 (316-317), 137-144

Open Access Article

Управління стратегічним розвитком готельних підприємств на основі системи BSC

Хетагурова Діана Олександрівна
аспірантка 4 курсу кафедри менеджменту організацій, Одеський національний економічний університет, м. Одеса, Україна, e-mail: diana.khetagurova.19@gmail.com, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-0026-9053

Цитувати статтю:

Хетагурова Д. О. Управління стратегічним розвитком готельних підприємств на основі системи BSC. Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). Одеса: Одеський національний економічний університет. 2024. № 3-4 (316-317). С. 137-144.

Анотація

Метою дослідження є проблеми впровадження системи збалансованих показників для формування стратегічних цілей розвитку готельних підприємств. Методика дослідження полягає у застосуванні системи збалансованих показників та стратегічної карти. Результати дослідження доводять доцільність впровадження системи збалансованих показників. Запропоновано логічну схему впровадження системи BSC для формування напрямів стратегії розвитку готельних підприємств. Автором використана стратегічна карта, яка встановлює причинно-наслідкові зв’язки між стратегією підприємства та показниками напрямів для визначення цілей розвитку. Здійснено деталізацію стратегічної карти. Такий підхід дозволить обґрунтувати обрані напрями розвитку, підвищити ефективність реалізації стратегічних цілей. Практична значущість результатів дослідження полягає у формуванні практичних рекомендацій з впровадження системи збалансованої системи показників для формування стратегічних цілей розвитку готельних підприємств.

Ключові слова

управління стратегічним розвитком готельних підприємств; система збалансованих показників; стратегічна карта.

JEL classification: L100; L200; L320; DOI: https://doi.org/10.32680/2409-9260-2024-3-4-316-317-137-144

УДК: 338.46

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Технології управління як складова формування конкурентних переваг підприємства: моногр. / І. О. Кузнецова, О. С. Балабаш, Д. О. Хетагурова, та інші; за заг. ред.: І. О. Кузне- цової, О. С. Балабаш. Харків: Діса плюс, 2023. 226 с. URL: http://surl.li/rymfu. (дата звернення 15.03.2024).
  2. Балабаш О. С. Управління конкурентоспроможністю підприємства готельного бізне- су на засадах процесного підходу. Науковий вісник Одеського національного економічного університету. 2019. № 5. С. 31-43. DOI: 10.32680/2409-9260-2019-5-268-31-43.
  3. Єршова Н. Ю. Збалансована система показників як ефективний інструмент страте- гічного управлінського обліку. Модернізація економіки: сучасні реалії, прогнозні сценарії та перспективи розвитку: матеріали міжнарод. наук.-пр. конф., м. Херсон. 2019. С. 543-546. URL: http://surl.li/ryuip. (дата звернення 15.03.2024).
  4. Гринь В. П. Збалансована система показників та система стратегічного управлінсь- кого обліку: напрями взаємодії. Науковий вісник Херсонського державного університету. 2021. Вип. 42. С. 72-79. DOI: 10.32999/ksu2307-8030/2021-42-11.
  5. Robert S. Kaplan, David P. Norton. The Balanced Scorecard: Translating Strategy into Action Harvard Business Review Press, 1996. 336 p.
  6. Думенко М., Садикова В., Прокопенко Є. Збалансована система показників як засіб стратегічного управління організацією. Збірник наукових праць Національної академії дер- жавної прикордонної служби України. 2019. №3 (81). С.48-64. URL: https://periodica.nadpsu.edu.ua/index.php/military _tech/article/view/437/426. (дата звернення 16.03.2024).
  7. Довбня С. Б., Куюн О. В. Конкретизація стратегії стоматологічного закладу за допо- могою системи збалансованих показників. Економіка та суспільство. 2022. Вип. 46. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-46-1.
  8. Рєпіна М. Збалансована система показників у системі управління якістю на під- приємстві. Вісник НТУ «ХПІ». Економічні науки. 2023. № 3. С. 68-72. DOI: 10.20998/2519-4461.2023.3.68.
  9. Побережна З. М. Теоретичні засади інтегрального оцінювання конкурентоспромож- ності авіапідприємств на основі системи збалансованих показників. Науковий погляд: еко- номіка та управління. 2020. №3(69). С. 72–79. URL: http://biblio.umsf.dp.ua/jspui/handle/123456789/4171. (дата звернення 17.03.2024).
  10. Сабліна Н. В. Система збалансованих показників у функціонуванні стратегічного фінансового контролінгу. 2020. URL: http://surl.li/ryufc.
  11. Тарасюк, Г. М., Донець, О. А., Горшкова, Л. О. Стратегічні карти показників як ін- струмент управлінської практики. Економіка, управління та адміністрування. 2020. № 1(91).С. 75–80. DOI: https://doi.org/10.26642/ema-2020-1(91)-75-80.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->