Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2024, 12 (325), 124-130

Open Access Article

Тенденції розвитку кавового бізнесу

Шикіна Ольга Володимирівна
кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри туристичного та готельно-ресторанного бізнесу, Одеський національний економічний університет, м. Одеса, Україна, e-mail: katzchen.gusyeva@gmail.com, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0001-5294-3367

Дикий Павло Дмитрович
викладач кафедри туристичного та готельно-ресторанного бізнесу, Одеський національний економічний університет, м. Одеса, Україна, e-mail: pavel_d2005@ukr.net, ORCID ID: https://orcid.org/0009-0008-8929-045X

Цитувати статтю:

Шикіна О. В., Дикий П. Д. Тенденції розвитку кавового бізнесу. Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). Одеса: Одеський національний економічний університет. 2024. № 12 (325). С. 124-130.

Анотація

Стаття присвячена аналізу сучасних тенденцій розвитку кавового бізнесу у глобальному масштабі, зокрема динаміці виробництва та споживання кави, структурним змінам у ланцюгах постачання, ціновим коливанням та інноваційним підходам до просування продукції. Основну увагу зосереджено на впливі кліматичних факторів, технологічної модернізації, розширенні асортименту, підвищенні вимог до якості сировини та формуванні міжнародних стратегічних альянсів. Розглянуто ключову роль провідних світових виробників, експортерів та імпортерів, зокрема з позицій стабільності постачання, формування брендів та орієнтації на сталий розвиток. Мета дослідження – визначити основні тенденції розвитку кавового бізнесу та ключові фактори його динаміки у глобальному та національному контекстах. Методи дослідження охоплюють аналітичний, статистичний та порівняльний підходи. Застосовано контент-аналіз публікацій та галузевих звітів, статистичний аналіз даних щодо виробництва, споживання та цін на каву. Запропоновано рекомендації для вітчизняних підприємств щодо підвищення конкурентоспроможності, адаптації до світових трендів та впровадження інноваційних рішень. Отже, дослідження сприяє глибшому розумінню трансформаційних процесів у кавовій індустрії, формуючи теоретичну основу для розробки стратегічних управлінських рішень.

Ключові слова

кава, кавовий бізнес, глобальні тенденції, конкурентоспроможність, інновації.

JEL classification: D120; L100; DOI: https://doi.org/10.32680/2409-9260-2024-12-325-124-130

УДК: 338.488.2:640.43](477)(045)

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Вітюк А. В., Залєвська А. О. Аналіз розвитку ринку кавових напоїв в Україні. Innovation and Sustainability. 2023. № 4. С. 72-80. DOI: https://doi.org/10.31649/ins.2023.4.72.80 (дата звернення 20.11.2024).
  2. Громик О. Аналіз сучасного стану кавової індустрії в Україні. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2022. Т. 5. № 2. С. 250–264. DOI: 10.31866/2616-7468.5.2.2022.270105 (дата звернення 22.11.2024).
  3. Leading coffee exporting countries worldwide in 2023 (in million U.S. dollars). Statista: веб-сайт. URL: http://surl.li/bifxsl (дата звернення 20.11.2024).
  4. Leading coffee importing countries worldwide in 2023 (in million U.S. dollars). Statista: веб-сайт. URL: http://surl.li/zowyem (дата звернення 20.11.2024).
  5. Coffee export volumes worldwide in January 2022, by leading countries(in 1,000 60-kilogram bags). Statista: веб-сайт. URL: http://surl.li/pgbifx (дата звернення 20.11.2024).
  6. Average prices for Arabica and Robusta coffee worldwide from 2014 to 2025 (in nominal U.S. dollars per kg). Statista: веб-сайт. URL: http://surl.li/clruut (дата звернення 20.11.2024).
  7. Coffee Market Research Report Information Source: Market Research Future. URL: https://www.marketre-searchfuture.com/reports/coffee-market-6889 (дата звернення: 20.11.2024).
  8. Россоха В. (2024). Потенціал ринку кави в Україні та світі. Економіка та суспільство, (65). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-65-44 (дата звернення 25.11.2024).
  9. Державна служба статистики України. (2023). Статистичні дані про споживання кави в Україні. Веб-сайт. URL: www.ukrstat.gov.ua (дата звернення: 25.11.2024).
  10. Шикіна О. В. Індекс туристичної конкурентоспроможності як показник туристичного потенціалу України. Вісник Хмельницького національного університету. 2017. № 2. Т. 2. С. 275–279.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->