Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2024, 12 (325), 77-85
Світові тенденції та практики інновацій у готельно-ресторанній індустрії
Гой Владислав Костянтинович
аспірант кафедри менеджменту організацій,
спеціальність: менеджмент, Одеський національний економічний університет, м. Одеса,
Україна, e-mail: vladislavgoj9@gmail.com, ORCID ID: https://orcid.org/0009-0004-2708-7596
Цитувати статтю:
Гой В. К. Світові тенденції та практики інновацій у готельно-ресторанній індустрії. Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). Одеса: Одеський національний економічний університет. 2024. № 12 (325). С. 77-85.
Анотація
Метою статті є дослідження світового досвіду впровадження інновацій у готельно-ресторанному бізнесі,
які найчастіше використовуються підприємствами. Проведено критичний аналіз літератури, дослідження практик
застосування інновацій, економічний аналіз. Було розглянуто основні інновації у готельно-ресторанному бізнесі, проаналізовано тренди використання інновацій, досліджено практику впровадження інновацій у світі. Автором виявлено,
що інноваційна діяльність у підприємствах готельно-ресторанного бізнесу постійно розвивається, з’являється складне
конкурентне середовище через велику кількість нових закладів, тому потрібно посилити наукові дослідження на цю тему.
Ключові слова
інновації, готельно-ресторанний бізнес, менеджмент, сталий розвиток.
JEL classification: М100; DOI: https://doi.org/10.32680/2409-9260-2024-12-325-77-85
УДК: 338.48+640.4+642
Література
- Статистична аналітика «Alied market research». URL: https://www.alliedmarketresearch.
com/ (дата звернення: 12.10.2024).
- Міжнародна статистика готелів світу. Statista. URL: https://www.statista.com/ (дата
звернення 12.10.2024).
- Міжнародний дослідницький ресурс Skift. URL: https://skift.com/ (дата звернення
19.10.2024).
- Міжнародна сертифікація «Green Key» URL: https://www.greenkey.global/ (дата
звернення 02.11.2024).
- Перепеліцина В. Л. Світові тенденції розвитку інновацій на підприємствах готельного
господарства : Матеріали круглого столу та студентської науково-практичної конференції
“Розвиток сталого туризму: виклики і можливості для туристичного та готельно-ресторанного
бізнесу”. Одеса: ОНЕУ, 2017. 500 с.
- Гросул В. А., Балацька Н. Ю. Ціннісно-орієнтований підхід до управління розвитком
підприємства ресторанного бізнесу. Вісник ХНАУ. Серія: Економічні науки. 2020. № 4. Т. 1.
С. 3-18.
- Балацька Н. Ю. Ресторанний бізнес в умовах пандемії коронавірусу: проблеми та
напрями трансформації моделей розвитку. Інфраструктура ринку. 2020. Вип. 42. С. 117-122.
- Tepliuk M. Ukrainian trends of innovation enterprise development. Strategies for
Entrepreneurship for Sustainable Development of Small and Medium-Sized Innovative
Entrepreneurship: International Conference, 9-14 October 2019. Riga: Baltic International
Academy, 2019. Pp. 60-66. URL: https://openarchive.nure.ua/handle/document/13083 (дата
звернення 19.10.2024).
- Bernoff, J. (2007). The POST method: A systematic approach to social strategy. In Groundswell:
How People with Social Technologies Are Changing Everything, 11 (pp. 300–352). URL:
https://blogs.forrester.com/groundswell/2007/12/the-post-method.html (дата звернення
12.10.2024).
- Інноваційні технології у готельному господарстві : навч. посіб./Н. М. Влащенко.
Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова. Харків: ХНУМГ ім. О. М. Бекетова,
2023. 150 с.
- Borysova O. V., Shvedun V. O., Sysoieva S. I., Butenko T. А., Tkachenko T. G., Protsenko N.
M., Moiseeva O. G., Ponomarenko R. V., Stankevych S. V. Ecological tourism: pandemic lessons
for Ukraine. Ukrainian Journal of Ecology. 2021. № 11 (1). Pp. 191-195.
- Черниш І. В., Маховка В. М., Бакало Н. В., Глєбова А. О. Розвиток готельно-ресторанного
бізнесу в Україні на умовах франшизи та сучасних анімаційних програм. Економіка і регіон.
2022. № 1. С. 41-49.
- Нєшева А. Д., Смоленніков Д. О., Костюченко Н. М. City infrastructure management
based on sustainable development goals and industry 4.0 principles. Економічний простір. 2023.
№ 187. С. 158-163.
- Давидова О. Ю. Формування системи інноваційного управління розвитком підприємств
готельно-ресторанного господарства. Бізнес-Інформ. 2017. № 11. C. 459-464.
- Полстяна Н. В., Кононенко Т. П., Федак В. І. Моноресторан як нова концепція
ресторанного господарства в Україні. Молодий вчений. 2019. №4(1). С.182–184. URL:
http://nbuv.gov.ua/UJRN/molv_2019_4(1)__45 (дата звернення: 02.11.2024).
- Клапчук М. В., Біян В. І., Брухлій Б. В. Інноваційні технології в ресторанному
господарстві. Карпатський край. 2015. № 1 (2). С. 92-99.
- Ольшанський О. В., Яцун Л. М. Бенчмаркінг бізнес-процесів підприємств торгівлі.
Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. 2018. № 2.
С. 211-220.
- Міжнародна дослідницька компанія Acropolium. URL: https://acropolium.com/ (дата
звернення 20.09.2024).
- Міжнародний статистично-дослідницький ресурс: «Digital Food Pab». URL:
https://www.digitalfoodlab.com/ (дата звернення 20.09.2024).
- Краснокутська Н. В. Інноваційний менеджмент: Навч. посібник. К.: КНЕУ, 2003.
504 с.