Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2024, 12 (325), 77-85

Open Access Article

Світові тенденції та практики інновацій у готельно-ресторанній індустрії

Гой Владислав Костянтинович
аспірант кафедри менеджменту організацій, спеціальність: менеджмент, Одеський національний економічний університет, м. Одеса, Україна, e-mail: vladislavgoj9@gmail.com, ORCID ID: https://orcid.org/0009-0004-2708-7596

Цитувати статтю:

Гой В. К. Світові тенденції та практики інновацій у готельно-ресторанній індустрії. Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). Одеса: Одеський національний економічний університет. 2024. № 12 (325). С. 77-85.

Анотація

Метою статті є дослідження світового досвіду впровадження інновацій у готельно-ресторанному бізнесі, які найчастіше використовуються підприємствами. Проведено критичний аналіз літератури, дослідження практик застосування інновацій, економічний аналіз. Було розглянуто основні інновації у готельно-ресторанному бізнесі, проаналізовано тренди використання інновацій, досліджено практику впровадження інновацій у світі. Автором виявлено, що інноваційна діяльність у підприємствах готельно-ресторанного бізнесу постійно розвивається, з’являється складне конкурентне середовище через велику кількість нових закладів, тому потрібно посилити наукові дослідження на цю тему.

Ключові слова

інновації, готельно-ресторанний бізнес, менеджмент, сталий розвиток.

JEL classification: М100; DOI: https://doi.org/10.32680/2409-9260-2024-12-325-77-85

УДК: 338.48+640.4+642

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Статистична аналітика «Alied market research». URL: https://www.alliedmarketresearch. com/ (дата звернення: 12.10.2024).
  2. Міжнародна статистика готелів світу. Statista. URL: https://www.statista.com/ (дата звернення 12.10.2024).
  3. Міжнародний дослідницький ресурс Skift. URL: https://skift.com/ (дата звернення 19.10.2024).
  4. Міжнародна сертифікація «Green Key» URL: https://www.greenkey.global/ (дата звернення 02.11.2024).
  5. Перепеліцина В. Л. Світові тенденції розвитку інновацій на підприємствах готельного господарства : Матеріали круглого столу та студентської науково-практичної конференції “Розвиток сталого туризму: виклики і можливості для туристичного та готельно-ресторанного бізнесу”. Одеса: ОНЕУ, 2017. 500 с.
  6. Гросул В. А., Балацька Н. Ю. Ціннісно-орієнтований підхід до управління розвитком підприємства ресторанного бізнесу. Вісник ХНАУ. Серія: Економічні науки. 2020. № 4. Т. 1. С. 3-18.
  7. Балацька Н. Ю. Ресторанний бізнес в умовах пандемії коронавірусу: проблеми та напрями трансформації моделей розвитку. Інфраструктура ринку. 2020. Вип. 42. С. 117-122.
  8. Tepliuk M. Ukrainian trends of innovation enterprise development. Strategies for Entrepreneurship for Sustainable Development of Small and Medium-Sized Innovative Entrepreneurship: International Conference, 9-14 October 2019. Riga: Baltic International Academy, 2019. Pp. 60-66. URL: https://openarchive.nure.ua/handle/document/13083 (дата звернення 19.10.2024).
  9. Bernoff, J. (2007). The POST method: A systematic approach to social strategy. In Groundswell: How People with Social Technologies Are Changing Everything, 11 (pp. 300–352). URL: https://blogs.forrester.com/groundswell/2007/12/the-post-method.html (дата звернення 12.10.2024).
  10. Інноваційні технології у готельному господарстві : навч. посіб./Н. М. Влащенко. Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова. Харків: ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2023. 150 с.
  11. Borysova O. V., Shvedun V. O., Sysoieva S. I., Butenko T. А., Tkachenko T. G., Protsenko N. M., Moiseeva O. G., Ponomarenko R. V., Stankevych S. V. Ecological tourism: pandemic lessons for Ukraine. Ukrainian Journal of Ecology. 2021. № 11 (1). Pp. 191-195.
  12. Черниш І. В., Маховка В. М., Бакало Н. В., Глєбова А. О. Розвиток готельно-ресторанного бізнесу в Україні на умовах франшизи та сучасних анімаційних програм. Економіка і регіон. 2022. № 1. С. 41-49.
  13. Нєшева А. Д., Смоленніков Д. О., Костюченко Н. М. City infrastructure management based on sustainable development goals and industry 4.0 principles. Економічний простір. 2023. № 187. С. 158-163.
  14. Давидова О. Ю. Формування системи інноваційного управління розвитком підприємств готельно-ресторанного господарства. Бізнес-Інформ. 2017. № 11. C. 459-464.
  15. Полстяна Н. В., Кононенко Т. П., Федак В. І. Моноресторан як нова концепція ресторанного господарства в Україні. Молодий вчений. 2019. №4(1). С.182–184. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/molv_2019_4(1)__45 (дата звернення: 02.11.2024).
  16. Клапчук М. В., Біян В. І., Брухлій Б. В. Інноваційні технології в ресторанному господарстві. Карпатський край. 2015. № 1 (2). С. 92-99.
  17. Ольшанський О. В., Яцун Л. М. Бенчмаркінг бізнес-процесів підприємств торгівлі. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. 2018. № 2. С. 211-220.
  18. Міжнародна дослідницька компанія Acropolium. URL: https://acropolium.com/ (дата звернення 20.09.2024).
  19. Міжнародний статистично-дослідницький ресурс: «Digital Food Pab». URL: https://www.digitalfoodlab.com/ (дата звернення 20.09.2024).
  20. Краснокутська Н. В. Інноваційний менеджмент: Навч. посібник. К.: КНЕУ, 2003. 504 с.

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->