Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2025, 3 (328), 38-46

Open Access Article

Основні аспекти функціонування суб’єктів господарювання сфери hоrеcа Полтавського регіону

Сніщенко Роман Григорович
доктор економічних наук, професор, професор кафедри фінансів, обліку та аудиту, Хмельницький кооперативний торговельно-економічний інститут, м. Хмельницький, Україна, e-mail: rosnishchenco@gmail.com, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-2857-0980

Цитувати статтю:

Сніщенко Р. Г. Основні аспекти функціонування суб’єктів господарювання сфери hоrеcа Полтавського регіону. Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). Одеса: Одеський національний економічний університет. 2025. № 3 (328). С. 38-46.

Анотація

Метою дослідження є аналіз умов і результатів функціонування суб’єктів господарювання сфери HoReCa Полтавського регіону, пошук шляхів підвищення їх ефективності. Об’єктом дослідження є процеси фінансової діяльності суб’єктів господарювання сфери HoReCa. Предмет дослідження – діяльність закладів готельно-ресторанного бізнесу Полтавського регіону. У дослідженні було використано загальнонаукові і спеціальні методи дослідження: методи критичного аналізу, наукової абстракції та узагальнення наукового досвіду сучасних теоретичних досліджень, методи статистичного аналізу, системно-комплексний підхід. У статті виявлено значну диверсифікацію готельного сектору, що зумовило появу різноманітних типів готелів залежно від їхнього функціонального призначення. Надано класифікації готелів і закладів громадського харчування. Проведено аналіз статистичних даних щодо динаміки кількості закладів, рівнів заробітних плат працівників HoReCa України та Полтавського регіону. Визначено причини виникнення фінансових ризиків готельно-ресторанного бізнесу. Виявлено домінування ФОП у готельно-ресторанному бізнесі Полтавського регіону, що свідчить про високий рівень самозайнятості в індустрії. Зазначено, що низька частка компаній у сегменті постачання готових страв свідчить про те, що цей бізнес більше розвивається на малих формах підприємництва. Наголошено, що ресторанний бізнес є основним драйвером HоRеCа регіону – на нього припадає найбільша частка підприємств. У дослідженні виявлено основні тенденції, що формують асортимент пропозицій готельно-ресторанного бізнесу, зроблено прогноз подальшого розвитку сфери HоRеCа в найближчі роки на основі аналізу поточних тенденцій. Це дає можливість розробити стратегію поведінки господарюючих суб’єктів Полтавського регіону на ринку послуг готельно-ресторанного бізнесу.

Ключові слова

сфера HоRеCа, готельно-ресторанний бізнес, фінансові ризики, тенденції, прогноз, динаміка, заклади громадського харчування, компанії, ФОП.

JEL classification: G320; L260; L830; M210; R110; DOI: https://doi.org/10.32680/2409-9260-2025-3-328-38-46

УДК: 658.15 : 338.46

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Даниленко-Кульчицька В. А. Вплив війни на готельно-ресторанний бізнес України. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2022. № 6. С. 19-23. https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-6-3. URL: https://surl.li/avbtpa (дата звернення: 16.03.2025).
  2. Лупашко А. Заощаджуємо та примножуємо. Як власникам бізнесу змусити гроші працювати в умовах війни. Діло: веб-сайт. URL: https://delo.ua/realty/zaoshhadzujemota-primnozujemo-yak-vlasnikam-biznesu-zmusiti-grosi-pracyuvati-v-umovax-viini-404867 / (дата звернення: 16.03.2025).
  3. Веселовська Т. Є. Вплив війни на реструктуризацію готельно-ресторанних послуг в Україні. Академічні візії. 2024. № 31. С. 1-9. https://orcid.org/0000-0001-9361-1553. URL: https://surl.li/etyjpi (дата звернення: 16.03.2025).
  4. Румянцева І. Б., Мендела І. Я. Готельна індустрія України в умовах воєнного часу. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління. 2024. № 11. https://doi.org/10.54929/2786-5738-2024-11-12-02. URL: https://surl.li/cpqenc (дата звернення: 16.03.2025).
  5. Безручко Л., Білоус С., Філь М. Готельне господарство України в умовах війни: сучасний стан та перспективи розвитку. Економіка та суспільство. 2023. № 47. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-47-43 URL: https://surl.gd/iijgsy (дата звернення: 16.03.2025).
  6. Класифікація готелів за типами. FinSpa. URL: https://surli.cc/goelcx (дата звернення: 16.03.2025).
  7. ДСТУ 4281:2004 Заклади ресторанного господарства. Класифікація. Держспоживстандарт України. Київ. 2004. URL: https://surl.li/zcysar. (дата звернення: 16.03.2025).
  8. Аналіз української ресторанної індустрії. Poster. Аналітика. URL: https://joinposter.com/ua/tour/analytics (дата звернення: 16.03.2025).
  9. Аналіз ринку HoReCa в Україні. Pro-Consulting. URL: https://surli.cc/utkpei. (дата звернення: 16.03.2025).
  10. Аналіз виручки ресторанів, кафе, барів та інших закладів у 2023 році – Poster. NV. New Voice. URL: https://surl.gd/pzoksz (дата звернення: 16.03.2025).
  11. Як змінилися українські ресторани за час війни. New Voice. URL: https://surl.gd/rxuqks (дата звернення: 16.03.2025).
  12. Громадське харчування в Полтавській області аналіз ніші. YouControl Market. URL: https://catalog.youcontrol.market/ (дата звернення: 16.03.2025).

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->