Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2025, 3 (328), 38-46
Open Access Article
Сніщенко Роман Григорович
доктор економічних наук, професор, професор кафедри фінансів, обліку та аудиту, Хмельницький
кооперативний торговельно-економічний інститут, м. Хмельницький, Україна, e-mail: rosnishchenco@gmail.com, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-2857-0980
Сніщенко Р. Г. Основні аспекти функціонування суб’єктів господарювання сфери hоrеcа Полтавського регіону. Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). Одеса: Одеський національний економічний університет. 2025. № 3 (328). С. 38-46.
Метою дослідження є аналіз умов і результатів функціонування суб’єктів господарювання сфери HoReCa Полтавського регіону, пошук шляхів підвищення їх ефективності. Об’єктом дослідження є процеси фінансової діяльності суб’єктів господарювання сфери HoReCa. Предмет дослідження – діяльність закладів готельно-ресторанного бізнесу Полтавського регіону. У дослідженні було використано загальнонаукові і спеціальні методи дослідження: методи критичного аналізу, наукової абстракції та узагальнення наукового досвіду сучасних теоретичних досліджень, методи статистичного аналізу, системно-комплексний підхід. У статті виявлено значну диверсифікацію готельного сектору, що зумовило появу різноманітних типів готелів залежно від їхнього функціонального призначення. Надано класифікації готелів і закладів громадського харчування. Проведено аналіз статистичних даних щодо динаміки кількості закладів, рівнів заробітних плат працівників HoReCa України та Полтавського регіону. Визначено причини виникнення фінансових ризиків готельно-ресторанного бізнесу. Виявлено домінування ФОП у готельно-ресторанному бізнесі Полтавського регіону, що свідчить про високий рівень самозайнятості в індустрії. Зазначено, що низька частка компаній у сегменті постачання готових страв свідчить про те, що цей бізнес більше розвивається на малих формах підприємництва. Наголошено, що ресторанний бізнес є основним драйвером HоRеCа регіону – на нього припадає найбільша частка підприємств. У дослідженні виявлено основні тенденції, що формують асортимент пропозицій готельно-ресторанного бізнесу, зроблено прогноз подальшого розвитку сфери HоRеCа в найближчі роки на основі аналізу поточних тенденцій. Це дає можливість розробити стратегію поведінки господарюючих суб’єктів Полтавського регіону на ринку послуг готельно-ресторанного бізнесу.
сфера HоRеCа, готельно-ресторанний бізнес, фінансові ризики, тенденції, прогноз, динаміка, заклади громадського харчування, компанії, ФОП.
JEL classification: G320; L260; L830; M210; R110; DOI: https://doi.org/10.32680/2409-9260-2025-3-328-38-46
УДК: 658.15 : 338.46