ISSN 2415-3869 (Online) Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2025, 4 (329), 114-120

Open Access Article

Інноваційні підходи до моделювання бізнес-процесів готельних підприємств

Хетагурова Діана Олександрівна
викладач кафедри менеджменту організацій, Одеський національний економічний університет, м. Одеса, Україна, e-mail: diana.khetagurova.19@gmail.com, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-0026-9053

Отримано: 07.04.2025    Ухвалено: 22.04.2025    Опубліковано онлайн: 12.05.2025

Цитувати статтю:

Хетагурова Д. О. Інноваційні підходи до моделювання бізнес-процесів готельних підприємств. Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). Одеса: Одеський національний економічний університет. 2025. № 4 (329). С. 114-120.

Анотація

Метою дослідження є аналіз і впровадження інноваційних підходів до моделювання бізнес-процесів готельних підприємств для підвищення ефективності, оптимізації операційної діяльності та покращення якості обслуговування клієнтів. Методика дослідження полягає у застосуванні процесного підходу до моделювання бізнес-процесів готельних підприємств, яке сприяє структурованості бізнес-процесів; зменшує дублювання операцій і витрати; дозволяє швидко адаптуватися до змін ринку. Результати дослідження доводять доцільність моделювання бізнес-процесів готельних підприємств із застосуванням нотації BPMN. Практична значимість результатів дослідження полягає у формуванні практичних рекомендацій з реалізації запропонованих інноваційних підходів у моделюванні бізнес-процесів готельних підприємств.

Ключові слова

бізнес-процес; готельні підприємства; процесний підхід; нотація; інноваційні підходи до моделювання бізнес-процесів готельних підприємств.

JEL classification: L830; M110; O310; DOI: https://doi.org/10.32680/2409-9260-2025-4-329-114-120

УДК: 640.4:005.591.6:004.9

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Козир С., Слєсарєв В., Ус С., Хом’як Т. Моделювання та реінжиніринг бізнес-процесів: підручн. С.В., В.В. Слєсарєв, С.А. Ус, Т.В. Хом’як; М-во освіти і науки України; Нац. техн. ун-т «Дніпровська політехніка». Дніпро: НТУ «ДП», 2022. 163 с. URL: https://pdf.lib.vntu.edu.ua/books/2023/Kozyr_2022_163.pdf (дата звернення 14.04.2025).
  2. Губарєва І., Бєлікова Н., Ягольницький О. Управління цифровою трансформацією підприємства. Економіка та суспільство, 2024. Вип. 64. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-64-46. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/4268 (дата звернення 14.04.2025).
  3. Цицик А. Управління бізнес-процесами в організації. Державний університет «Житомирська політехніка», Житомир, 2023. URL: https://ztu.edu.ua/site/graduation-worksget-file?id=10558805. (дата звернення 14.04.2025).
  4. Попова С., Слащева А., Сімакова О., Пусікова О., Пшиннік В. Інноваційні підходи до моделювання бізнес-процесів підприємств готельно-ресторанного господарства. Вісник Хмельницького національного університету, 2020. № 5. С. 151-155. DOI: https://www.doi.org/10.31891/2307-5740-2020-286-5-27. URL: https://journals.khnu.km.ua/vestnik/?p=3543 (дата звернення 14.04.2025).
  5. Sheer A. V. Business processes: basic concepts, theory, methods. 1999. 152 p. (дата звернення 14.04.2025).
  6. Davenport T. H., Short J. E. The New Industrial Engineering: Information Technology and Business Process Redesign. Sloan Management Review. 1990. P. 11–27. (дата звернення 14.04.2025).
  7. Porter M. E., Millar V. E. How Information Gives You Competitive Advantage. Harvard Business Review. 1985. 85. (July–August). Р. 149–160 (дата звернення 14.04.2025).
  8. Harrington J., Esseling K.S., H. Van Niemwegen. Optimization of business processes: documentation, analysis, management, optimization. New York: McGraw-Hill, 1997. 314 p. (дата звернення 14.04.2025).
  9. Багорка Д., Верцева А. Управління бізнес-процесами та методи їх вдосконалення для забезпечення інноваційного розвитку підприємств. Економіка та суспільство, 2024. Вип. 66. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-66-40. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/4569 (дата звернення 14.04.2025).
  10. Технології управління як складова формування конкурентних переваг підприємства: моногр./ І. О. Кузнецова, О. С. Балабаш, Д. О. Хетагурова, та інші; за заг. ред.: І.О. Кузнецової, О.С. Балабаш. Харків: Діса плюс, 2023. С. 226. URL: https://surl.li/zkuvuk (дата звернення 21.04.2025).
  11. Сайт бронювання Booking. URL: https://www.booking.com/?aid=2375516&label=01HP5400BCFTC1PQJ217EC9D3F_01JPM9FSB3M86KS894Q5XX2D9J/ (дата звернення 21.04.2025).
  12. Кравченко М. О., Салабай В. О. Роль цифрових трансформацій бізнес-процесів підприємств. «Економічний вісник НТУУ «Київський політехнічний інститут», 2023. № 26. С. 148-153. DOI: https://doi.org/10.20535/2307-5651.26.2023.286988. URL: https://ev.fmm.kpi.ua/article/view/286988/280934 (дата звернення 21.04.2025).

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->