ISSN 2415-3869 (Online) Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2025, 5 (330), 72-80

Open Access Article

Управління результативністю діяльності підприємства ресторанного бізнесу в умовах невизначеності

Москалюк Ганна Олександрівна
кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри менеджменту організації, Одеський національний економічний університет, м. Одеса, Україна, e-mail: moskaliukann@gmail.com, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-9810-0522

Власов Віктор Дмитрович
здобувач другого (магістерського) рівня вищої освіти кафедри менеджменту організацій, Одеський національний економічний університет, м. Одеса, Україна, e-mail: viktor2002.10.07@gmail.com

Отримано: 15.05.2025    Ухвалено: 27.05.2025    Опубліковано онлайн: 05.07.2025

Цитувати статтю:

Москалюк Г. О., Власов В. Д. Управління результативністю діяльності підприємства ресторанного бізнесу в умовах невизначеності. Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). Одеса: Одеський національний економічний університет. 2025. № 5 (330). С. 72-80.

Анотація

Метою статті є дослідження особливостей управління результативністю функціонування ресторанного підприємства в умовах невизначеності. У статті визначено сутність управління результативністю діяльності ресторанного підприємства в умовах невизначеності та досліджено нинішнє становище ринку громадського харчування на території України. Відокремлені різні рівні невизначеності та методологія побудування стратегій для кожного рівня. Досліджено ресторанні заклади, які змогли вижити під час кризових ситуацій. Виявлені сучасні інструменти покращення управління результативністю функціонування ресторанного закладу та проаналізовані перспективні напрямки впровадження інноваційних методів управління результативністю. Методи дослідження: аналіз, порівняння, узагальнення та моделювання для дослідження управління результативністю ресторанного підприємства в умовах невизначеності. Застосовано інструменти процесно-орієнтованого бюджетування, антикризової діагностики та методологічний апарат теорії ігор для оцінки та підвищення ефективності діяльності. Практичною значимістю цієї статті є дослідження інструментів управління результативністю з метою впровадження у діяльність ресторанних закладів механізмів функціонування в умовах невизначеності на сьогоднішньому ринку гостинності.

Ключові слова

результативність, невизначеність, процесно-орієнтований підхід, антикризова діагностика, теорія ігор, цифрові системи управління.

JEL classification: C700; L630; DOI: https://doi.org/10.32680/2409-9260-2025-5-330-72-80

УДК: 005.332.8:004.67

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Яковенко І. Відвідуваність закладів громадського харчування зросла на 10% у 2023 році. Village. 18 січня 2024. URL: https://www.village.com.ua/village/business/news/346987-vidviduvanist-zakladiv-gromadskogo-harchuvannya-zrosla-na-10-za-2023-rik-nizh-u-2022-rotsi (дата звернення: 20.05.2025).
  2. Антонюк Т. Відвідуваність закладів харчування впала на 3%, середній чек зріс на 17%, виторг – на 10%. Підсумки 2024 року від Poster. Forbes. 15 січня 2025. URL: https://forbes.ua/news/vidviduvanist-zakladiv-kharchuvannya-vpala-na-3-seredniy-chek-zris-na-17-vitorg-na-10-pidsumki-2024-roku-vid-poster-15012025-26306 (дата звернення: 20.05.2025).
  3. Коломієць Г. М., Білянський Д. П. Відновлення бізнесу в Україні в контексті невизначеності господарського середовища. Проблеми та перспективи розвитку бізнесу в Україні : матеріали Ⅳ Міжнародної науково-практичної конференції молодих вчених та здобувачів вищої освіти (м. Львів, 22 лютого 2024 р.), Львів, 2024. С. 76-78. URL: https://sci.ldubgd.edu.ua/bitstream/123456789/14605/1/Zbirnik_konferenciji_m._Lviv__22_ljutogo_2024_r._dlja_saitu_%201.pdf (дата звернення: 20.05.2025).
  4. Благополучна А. Г., Кирилюк І. М., Ляховська Н. О. Стратегія розвитку готельних і ресторанних підприємств в умовах невизначеності ринкового середовища. Економічні горизонти. 2022. №1 (19). С. 39-46. DOI: https://doi.org/10.31499/2616-5236.1(19).2022.259401. URL: http://eh.udpu.edu.ua/article/view/259401 (дата звернення: 20.05.2025).
  5. Вітренко О. В., Романко О. В. Застосування процесно-орієнтованого бюджетування в управлінні діяльністю готельно-ресторанних комплексів. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2022. №5. С. 22-27. DOI: https://doi.org/10.36477/tourismhospcee-5-3. URL: http://journals-lute.lviv.ua/index.php/tourism/article/view/1119 (дата звернення: 20.05.2025).
  6. Мулик Т. О. Антикризова діагностика в контексті управління підприємств. Economic Synergy. 2023. №1 (7). С. 220-245. DOI: https://doi.org/10.53920/ES-2023-1-17. URL: http://repository.vsau.org/getfile. php/32690.pdf (дата звернення: 20.05.2025).
  7. Бурєннікова Н. В. Результативність функціонування підприємств як систем: прикладні аспекти застосування теорії ігор, моделювання поведінки. Європейський конгрес наукових відкриттів: 3-я Міжнародна науково-практична конференція (3-5 березня 2025 р.) Barca Academy Publishing, Мадрид, Іспанія. 2025. С. 292-298. URL: https://surl.li/xowkot (дата звернення: 20.05.2025).
  8. Пильнова В. П., Гавриш О. М., Капелюша Т. В. Формування системи управління підприємницькими ризиками. Інвестиція: практика та досвід. 2020. №886. С. 51-57. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6814.2020.24.51. URL: http://www.investplan.com.ua/?op=1&z=7258&i=6 (дата звернення: 20.05.2025).
  9. Esitti B. Sustainability and tourism: Does uncertainty have an effect on the sustainability performance of restaurants? Tourism and the global crises. 2021. Рр. 19-27. URL: https://iqac.quantumuniversity.edu.in/media/docs/c3/3.4.5/books/ 107.pdf (дата звернення: 20.05.2025).
  10. Воронько-Невіднича Т. В., Гаращенко В. О., Титаренко К.О. Особливості управління результативністю підприємства за сучасних умов. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 2020. №3 (26). С. 62-66. DOІ: https://doi.org/10.32782/easterneurope.26-10. URL: https://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/26_2020/12.pdf (дата звернення: 20.05.2025).
  11. Gottardello D., Karabag S. F. Crisis innovation: a study of strategic renewal and alignment in Michelin-starred restaurants. International Hospitality Review. 2022. Volume 38. Issue 1. Рр. 119-142. DOI: https://doi.org/10.1108/IHR-03-2022-0010. URL: https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/ihr-03-2022-0010 (дата звернення: 20.05.2025).

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->