ISSN 2415-3869 (Online) Науковий вісник Одеського національного економічного університету 2025, 6 (331), 103-110

Open Access Article

Особливості менеджменту готельних підприємств в умовах кризових ситуацій

Кіш Галина Вікторівна
кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри туристичної інфраструктури та готельно-ресторанного господарства, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м.Ужгород, Україна, e-mail: galyna.kish@uzhnu.edu.ua, ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-6201-9589

Отримано: 18.06.2025    Ухвалено: 24.06.2025    Опубліковано онлайн: 25.07.2025

Цитувати статтю:

Кіш Г. В. Особливості менеджменту готельних підприємств в умовах кризових ситуацій. Науковий вісник Одеського національного економічного університету: зб. наук. праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). Одеса: Одеський національний економічний університет. 2025. № 6 (331). С. 103-110.

Анотація

Метою дослідження є аналіз поточного стану готельної індустрії в Європі в контексті кризових явищ 2024– 2025 рр. та інструментів антикризового менеджменту. У роботі використано методи контент-аналізу, порівняльного аналізу статистичних даних, а також аналізу галузевих звітів та експертних оцінок. У результаті дослідження виявлено основні виклики, зокрема зростання енергетичних витрат, дефіцит кадрів, зміни в поведінці споживачів та необхідність цифрової трансформації. Також проаналізовано адаптаційні стратегії готелів, серед яких впровадження стійких практик, автоматизація процесів та диверсифікація послуг. Практична значущість дослідження полягає в формуванні рекомендацій для підвищення стійкості та конкурентоспроможності готельного бізнесу в умовах нових викликів.

Ключові слова

антикризовий менеджмент, антикризове управління, криза, кризова ситуація, стратегія, готельний бізнес, підприємство, конкурентоспроможність.

JEL classification: L830; M100; M210; D220; L100; DOI: https://doi.org/10.32680/2409-9260-2025-6-331-103-110

УДК: 640.4:005.96

Лицензия Creative Commons
Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0. Переглянути копію цієї ліцензії можна за посиланням: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Література

  1. Батченко Л., Гончар Л., Коваленко В. Антикризове управління підприємствами готельно-ресторанного бізнесу як ургентний інструментарій подолання непередбачуваних ситуацій у складних економічних умовах. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2024. № 7(1). С. 48–70. URL: https://doi.org/10.31866/2616-7468.7.1.2024.305955 (дата звернення: 9.06.2025).
  2. Бурак В. Г., Тюхтенко Н. А. Цифровізаційні аспекти антикризового управління підприємствами готельно-ресторанного бізнесу. Economic Synergy. 2023. № 1. С. 32–47. URL: https://doi.org/10.53920/ES-2023-1-3 (дата звернення: 12.06.2025).
  3. Гончар Л., Коваленко В., Сокира А. Теоретико-прикладні аспекти антикризового управління у сфері гостинності: порівняльно-аналітичний підхід. Економіка та суспільство. 2022. № 46. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-46-52 (дата звернення: 12.06.2025).
  4. Crisis Management – Meaning, Need and its Features. Management Study Guide. URL: https://www.managementstudyguide.com/crisis-management.htm (дата звернення: 9.06.2025).
  5. Кіш Г. В. Заходи антикризового менеджменту готельних підприємств в умовах війни. Актуальні питання в сучасній науці. 2024. № 5(23). С. 71–81. URL: https://doi.org/10.52058/2786-6300-2024-5(23)-71-81 (дата звернення: 10.06.2025).
  6. Кривов’язюк І. В. Антикризове управління підприємством: навч. посіб. 3-тє вид., допов. і переробл. Київ: Видавничий дім «Кондор», 2020. 396 с.
  7. Самодай В., Рибальченко С., Орищенко Є. Антикризове управління готельним підприємством в умовах війни. Економіка та суспільство. 2022. № 44. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/1805/1740 (дата звернення: 12.06.2025).
  8. January 2025 European Hotel Trends: Southern and Eastern Europe Take the Lead. 2025. URL: https://www.htrends.com/trends-detail-sid-135422.html (дата звернення: 10.06.2025).
  9. April 2024: The European hotel industry is making slow but steady progress. 2024. URL: https://hsmai.eu/2024/05/28/april-2024-the-european-hotel-industry-is-making-slow-but-steadyprogress/ (дата звернення: 12.06.2025).
  10. Summer slump for Paris STR market after ‘have-a-go hoteliers’ try to cash in on Olympics. URL: https://www.travolution.com/news/travel-sectors/accommodation/summer-slump-for-parisstr-market-after-have-a-go-hoteliers-try-to-cash-in-on-olympics/ (дата звернення: 12.06.2025).
  11. Deloitte European Hotel Industry Survey 2024: London and Edinburgh remain hotel investment hotspots. URL: https://www.deloitte.com/uk/en/about/press-room/no-vacancy-at-thetop.html (дата звернення: 13.06.2025).
  12. Hotel chain Melia sees higher 2025 summer sales in Spain as quarterly profit doubles. URL: https://www.reuters.com/business/retail-consumer/hotel-chain-melia-sees-higher-2025-summer-sales-spain-tourism-boom-continues-2025-05-08/ (дата звернення: 12.06.2025).
  13. New realities for ukrainian hospitality. URL: https://www.helra.org/news/list/NEWREALITIES-FOR-UKRAINIAN-HOSPITALITY (дата звернення: 12.06.2025).
  14. At the beginning of the war, the hotel business in Ukraine collapsed by 90%. Is there any hope for recovery? URL: https://ribashotelsgroup.ua/en/blog/v-nachale-voyni-gostinichniybiznes-ukraini-ruhnul-na-90-esty-li-nadezhda-na-vosstanovlenie/ (дата звернення: 11.06.2025).
  15. Hospitality for society: Managing hotels in times of war. URL: https://hospitalityinsights.ehl.edu/managing-hotels-in-times-of-war (дата звернення: 11.06.2025).
  16. Transforming Failure Into Success: a Digital Marketing Case Study for Hotel Bookings. URL: https://www.hospitalitynet.org/opinion/4119422.html (дата звернення: 11.06.2025).

Україна, м.Одеса, 65082
вул. Гоголя, 18, ауд. 110.
(048) 777-89-16
visnik.nauka visnik.nauka@gmail.com

ПнВтСрЧтПтСбНд

 

Flag Counter
 -->